Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | septembrie 7, 2009

Cartea „Paşi”©

Întrucât lipsesc resursele pentru o publicare pe hârtie, încerc să pun la dispoziţia cititorilor cartea „Paşi” sub formă virtuală, carte care este un documentar asupra istoriei baptiştilor în perioada comunistă.  Este postată în format PDF şi împărţită pe secţiuni de câte 25 de pagini (aprox. 8MB fiecare), pentru a putea fi accesată.  Fişierele au un indice alfabetic urmat de numărul paginilor conţinute.  Pentru o citire a cărţii eficientă descărcaţi toate fişierele (va lua posibil şi patru ore pe o conexiune obişnuită, mult mai puţin pe DSL sau broadband) şi citiţi înainte de a trece mai departe în text Anexele indicate la pasajul respectiv.  Majoritatea Anexelor condiţioneză întelegerea evenimentelor descrise ulterior.  Textul principal este, în mare, cronografic în timp ce anexele se dezvoltă tematic.  Vă doresc o lectură plăcută şi benefică.

Textul nu este editat decât sumar astfel s-ar putea să găsiţi greşeli de dactilografiere sau de exprimare.  Puteţi să mi le sesizaţi pentru corectare şi sper ca nimeni să nu se poticnească în ele, ci să se bucure de conţinut. Mai jos veţi găsi link-urile în ordine alfabetică.  Aş aprecia dacă mi-aţi transmite cum aţi reuşit să o descărcaţi şi eventualele probleme.

Cartea poate fi descarcata si pe capitole la :

http://carteapasi.wordpress.com/

Vă mulţumesc pentru bunăvoinţa de a citi aceste rânduri din istoria noastră.

cultul crestin baptist in comunism a 1-25

cultul crestin baptist in comunism b 26-50

cultul crestin baptist in comunism c 51-75

cultul crestin baptist in comunism d 76-100

cultul crestin baptist in comunism e 101-125

cultul crestin baptist in comunism f 126-150

cultul crestin baptist in comunism g 151-175

cultul crestin baptist in comunism h 176-200

cultul crestin baptist in comunism i 201-225

cultul crestin baptist in comunism j 226-250

cultul crestin baptist in comunism k 251-275

cultul crestin baptist in comunism l 276-300

cultul crestin baptist in comunism m 301-325

cultul crestin baptist in comunism n 326-350

cultul crestin baptist in comunism o 351-375

cultul crestin baptist in comunism p 376-400

cultul crestin baptist in comunism q 401-425

cultul crestin baptist in comunism r 426-450

cultul crestin baptist in comunism s 451-475

cultul crestin baptist in comunism t 476-500

cultul crestin baptist in comunism u 501-525

cultul crestin baptist in comunism v 526-550

cultul crestin baptist in comunism w 551-575

cultul crestin baptist in comunism x 576-600

cultul crestin baptist in comunism y 601-625

cultul crestin baptist in comunism z 626-652

Sfârşit


Răspunsuri

  1. […] Mene, mene, tekel, upharsin…cine a distrus Babilonul? By vesteabuna In nici un caz Evreii robi. Ce lectie ne invata Dumnezeu aici! Unii din robi au avut Ierusalimul in inima si “au plecat din Babilon”, s-au intors in Ierusalim. Sa fie nu numai Ierusalimul in inima, ci si ei in Ierusalim. Indemn pentru noi sa nu fie numai Hristos in inima ci si noi IN HRISTOS.  ”Sa fiu gasit in El.” Concluzii: Babilonul nu se vindeca. Ier 51:9 Impotriva Babilonului nu se lupta. Isaia 54: 16 Babilonul se paraseste.  Ier 51:9, Isaia 52:11 Nu evreii au distrus Babilonul, nici n-au luptat cu el. Am primit asa o liniste in urma cu o saptamana, sa nu mai scriu nimic despre colaborare, vanzare, robie. E dureroasa orbirea celor inselati, vanduti si legati, poate mai dureroasa decat ciuda ca ai fost tu insuti asa. Ca si cum copilul ti-ar fi furat de corturari si dupa ani ar fugi de tine. Acuma seara am primit raspunsul linistii mele. Mi-a secat gatul de sete, nu am baut apa pana n-am citit aproape tot, cititi si voi, sunt 600 de pagini: https://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2009/09/07/cartea-pasi©/ […]

  2. Aceasta carte este diferita de cartea Pigmei si uriasi, sau este aceasi carte.

  3. Frate Daniel,
    aprciez efortul dvs de a afla si de a gasi noi informatii despre Biserica Baptista in perioada evocata. V-am citit cu multa durere cartea „pigmei si uriasi”. Si eu cercetez pentru lucrarea de licenta situatia credinciosilor in RPR (am zis sa nu ma lungesc pe toata perioada comunista, urmand alte lucrari).
    Mie personal nu mi-a luat nici 20 minute sa descarc fisierele (nu stiu de ce ati spus de 4 ore). Procedeul e simplu: deschis pdf-ul si dai in stanga save la mine in pc. Si pe fiecare in parte. Unele se luau mai greu, altele mult mai usor. Daca vrem sa mearga mai repede deschidem mai multe ferestre (eu am deschis 3) si le luam pe rand. Deci nu a fost greu deloc.
    va doresc multa putere de munca in continuare. Si noi aici avem la Craiova un prof univ, fost sef al catedrei de istorie din Craiova, o persoana controversata dealtfel, dar care lucreaza acum la 3 volume masive de istorie a baptistilor in perioada evocata (dansul nefiind baptist). Mi-ar placea sa discut cu dvs si sa inteleg mai multe despre perioada aceea. Numai binecuvantari!

  4. Dumnezeu sa-ti rasplateasca pentru munca depusa. Dumnezeu sa aiba mila si sa-si reverse binecuvantarea peste copii celor care au fost persecutati si care nu au avut acces la multe binecuvantari intelectuale si materiale din cauza acestor „vanzatori”. El este credincios si nu va lasa nici o promisiune neimplinita, fie ea binecuvantare sau judecata. Domnul sa-si reverse Harul sau peste tine.
    Cu stima…

  5. Aurel

    Este diferita.

  6. Cornel,

    Multumesc pentru binecuvantari si bunavointa. Bunul Dumnezeu sa-si reverse indurarea si harul Sau nemarginit peste toti.

  7. O alta alternativa

    Daca se doreste descarcarea pe capitole am postat cartea impartita pe capitole pe blogul

    carteapasi.wordpress.com

    dar erau dificile, sau chiar imposibile, descarcarile unor capitole mai mari. Eu am incercat pe o conexiune destul de slaba.
    Cei care aveti o conexiune de mare viteza se merita incercata aceastavarianta care da textul intrerupt pe capitole, deci citirea si legarea textului este mai facila.
    Deocamdata, pentru cateva zile, nu voi putea raspunde comentariilor. Cel mai probabil, voi raspunde pe acest blog, atunci cand voi avea acces la internet. Va multumesc pentru intelegere.

  8. Bogdan Emanuel Radut

    Multumesc foarte mult pentru feed-back. Acum stiu ca se poate citi si ca s-au meritat eforturile si nesomnul.

  9. Si eu va multumesc frate Daniel. Am facut anunt pentru aceasta carte-proiesct si pe grupul Roboam, moderat de Daniel Branzei! Cei interesati pot apela la carte! Fiti binecuvantat si multa putere de munca in continuare!

  10. Multumesc foarte mult pentru materialul pus la dispozitie cu atata generozitate. Apreciez efortul depus si ma numar printre cei care am simtit nevoia sa va multumesc personal.

  11. Judec 5:8 si 9; Descrie atat de bine situatia din perioada anilor 50-89;

    vs. 8 El îşi alesese noi dumnezei: Atunci războiul era la porţi; Dar nu vedeai nici scut, nici suliţă La patruzeci de mii în Israel.

    Debora spune in continuare, si descrie stima si respectul pe care ar trebui sa-l avem fata de cei ce nu si-au plecat genunchii decat in fata lui Dumnezeu:

    vs. 9 Inima mea se îndreaptă spre căpeteniile lui Israel, Spre aceia din popor cari s’au arătat gata să lupte. Binecuvîntaţi pe Domnul!

    Traim vremuri atat de ciudate; oamenii dau navala sa asculte vorbitori care au colaborat cu securitatea pentru ca vorbesc frumos. O vorbire adevarata dar unsa cu otrava minciuni si tradarii. O vorbire prin care victima se de-victimizeaza in fata unor oamenii care si ei au fost la randul lor victime sau sunt victimizati in continuare.

    Exista ceva ciudat in natura umana, gen; femeia abuzata fizic si sexual, dupa ce scapa de relatie, datorita „educatiei” primite acasa prin violenta si abuz, alearga tot in bratele unor tirani.

    Cred ca multi dintre fratii si surorile noastre au nevoie de consiliere spirituala (ucenicizare) in lucrurile spirituale elementare. Ce este adevarul? Ce este minciuna? Care sunt consecintele tolerari minciuni in viata, in relatii?

    Nu informatie, ci o relatie normala cu un crestin normal ca sa poata sa isi dea seama de anormalitatea situatiilor in care traiesc, si a oamenilor pe care ii tolereaza in mijocul lor. Minciuna are picioare scurte dar este extrem de lipicioasa si de lacrimogena. Contactul cu ea cu ei, te murdareste si iti produce multe lacrimi.

    Cuvantul lui Dumnezeu este foarte clar in privinta relatiilor noastre cu mincinosii si tradatorii… dar se pare ca nu vrem sa invatam…

    Domnul sa aiba mila de noi toti!

  12. atata timp cat lucrurile nu sunt clare, nu cred ca aceste lucruri aduc vreun beneficiu cuiva. atunci ma intreb cu ce scop toate aceste „dezvaluiri”? voi aduce doar un exemplu pentru argumentarea afirmatiei de mai sus: col. Zapodeanu, cel care s-a ocupat de Iosif Ton, a recunoscut ca cele trei scrisori au fost contrafacute, iar tu vii si spui ca ele ar fi „dovedite fiind autentice”! CARE ESTE ADEVARUL? CE SA MAI CREADA LUMEA? oricum, ADEVARUL nu-L vom cunoaste deplin decat in cer, motiv pentru care ar trebui sa ne preocupam mai mult pentru a rezolva aici ce se mai poate rezolva, decat sa ne lansam in tot felul de acuzatii care nu fac altceva decat sa adanceasca si mai mult ranile nevindecate ale trecutului.

  13. FRATE DANIEL va multumesc pt.aceste descoperiri pe care leati scris dar nu am observat nimic despre cei care au fost in perioada 87-89 in comitetul baptist.despre bunaciu talos am citit dar despre BELCIU BUSUIOC NAM citit nimic.OARE chiar asa a reusit sa isi ascunde dosarul?AS vrea sami dati un raspuns daca nu ati gasit si despre el [BELCIU]DACA A FOST COLABORATOR CU SECURITATEA ROMINA.MS.PT INTELEGERE ASTEPT RASPUNS.fiti binecuvintati de domnul.pace.

  14. John

    Sunt convins ca documentele sunt autentice. In fond, disponibilitatea de a crea punti pentru Romania si de a influenta personalitati in favoarea guvernarii ceausiste a fost recunoscuta chiar descrisa de fratele Ton. De asemenea chiar dansul relateaza despre o propunere scrisa data instrumentelor regimului pe aceasta tema. Fondul este real, recunoscut. Daca ar fi fost falsificate atunci singurele diferente fata de propunerea originala ar fi fost cateva adjective cu care se refera la credulitatea oamenilor.

    De asemenea, ofiterul Zapodean era maestru in a acoperi adevarul. Care a fost motivul real al acestei dezvaluiri a domniei sale? Securitatea are consemn sa nu divulge nimic din treburile interne, sa nu se deconspire.

    O alta chestiune, Dorin (Doru) Mot, care a fost canalul acestor documente si mai tarziu a mesajului sau de parere de rau, trebuie sa faca o marturisire publica daca a colaborat sau nu cu Securitatea in perioada comunista. O eventuala colaborare a sa arunca o lumina diferita asupra acestei chestiuni in domeniul motivatiilor.

    Deci, personal, sunt convins ca aceste documente sunt veritabile, iar in cazul in care ar fi fost contrafacute (vezi totusi expertiza grafologica) ele nu ar fi fost decat o chestiune de limbaj si nu ar fi schimbat cu nimic fondul problemei, acela de a fi servit interesele regimului in mod voluntar (dupa modelul Belicov, care a fost benefic in alte circumstante si sub un regim democratic).

  15. Costea

    Demersul meu nu este comprehensiv ci doar ilustrativ. Cred ca realitatea a fost inteleasa acum prin prisma documentelor. Nu poti aplica constrangerea pentru marturisiri, ar fi similar sistemului comunist. De acum in colo, cine vrea sa marturiseasca sa o faca pentru binele personal si al marturiei crestine. Nu este chemarea mea sa vanez colaboratori. Unii dintre ei sunt destul de vanati in constiinta lor. Eu am descris o situatie istorica, am adus o rectificare necesara la istoria scrisa si o perspectiva ignorata asupra evenimentelor.
    Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa invatam din toate acestea si sa ne alipim tare strans de El.
    Va doresc pace in suflet

  16. Il cunosc bine de Doru (Dorin) Motz si imprejurarile in care si-a cerut iertare de la Tzon. Doru s-a simtsit vinovat pt ca a vrut sa-i faca rau atunci lui Tzon. Sigur ca parerea lui Doru Motz nu e dovada cu privire la autenticitatea scrisorilor. Dar gestul lui este pt totsi o mostra de pocaintsa autentica pe care ar trebui s-o urmeze multi. Cunoscindu-l pe Doru, stiu ca nu i-a fost usor s-o faca public; si Tzon avea motive sa-si ceara iertar de la Doru pt unele lucruri.
    Cu privire la scrisori ramin suspiciuni:
    -de ce-ar fi ajuns in strainatate daca erau documente interne ale securitatii si inca la unul de la Aliantsa Mondiala Baptista?
    -de ce credeti ca FBI-ul n-a intervenit, expulzindu-l pe Tzon? Chestia s-a discutat in gura mare prin emigratzie; FBI-ula fost contactat pt expertiza grafologica si a dormit bustean in plin comunism? Dupa evenimentul Pacepa? Ceva e putred in scrisorile astea… Poate mai multe-s putrede.
    Demersul lui Doru(Dorin )Motz, facut pe grupul yahoo („desculti”) al unor cunoscuti din tineretze, unii din emigratie altii din Romania, a fost unul sincer. Doru (Dorin) Motz este var primar la sotiei lui Daniel Branzei si bine cunoscut multor lideri evanghelici ai anilor ’70-80; inclusiv Pavel Niculescu -caruia i-a dat scrisorile- si Aurel Popescu, fost colaborator al lui Tzon.

  17. Dorin,

    Adevarul il stie doar Dumnezeu si probabil persoana respectiva. Si dumneavoastra aveti libertatea de a pune intrebari si a avea pareri.

  18. Aveti dreptate, frate Daniel, n-aveti de unde sti daca au fsot constringeri. Este totusi important ca cel putins intr-un caz (Cure) se spune „sa fie tsinut din scurt”. Lucrul acesta este important in a aprecia vinovatia oamenilor.
    Intr-un alt caz (socrul lui Olah) se spune ca se vor instala echipamente speciale in locuintsa(aprox.). Cred ca asta inseamna microfoane. Fara aspectul coercitiv imaginea noastra asupra monstruozitatii Securitatii e una complet eronata.

  19. sorin, batranul,

    Îmi pare rău dar comentriile voastre, deşi au unele aspecte adevărate, sunt prea acide şi nu le pot da drumul, aşa că le-am şters.
    Domnul Isus ne-a spus să ne iubim vrăjmaşii (lucru foarte dificil – numai cu ajutor divin posibil) şi nu ne-a spus nicăieri să-i urâm pe vrăjmaşii Săi. Cu siguranţă că El a fost şi este primul care face ceea ce ne cere şi nouă. Pe Iuda l-a iubit până la capăt. În grădina Gheţimani, sărutat cu sărutul viclean la vânzării, Domnul Isus îi spune „Prietene” – şi ce spunea era adevărat!
    Suntem chemaţi să deosebim ce este bine de ce este rău, suntem chemaţi să scoatem adevarul la lumină şi să iubim adevărul, suntem chemaţi la încercarea de recuperare a fraţilor noştri, atât prin adevăr, disciplină cât şi prin dragoste şi acordarea şansei unui nou început.

  20. @ admin,

    – am reintrat dupa un timp pe blogul administrat de tine si am observat acum un act cel putin semi-etic, oarecum reparator, referitor la faptul ca dupa ce initial fusese postat unul din mesajele mele ulterior a fost sters, prin faptul ca ai mentionat motivele stergerii.
    – in ce ma priveste privitor la commenturile trimise de mine ele nu sunt acide cum le numesti prin faptul ca eu as fi mixat cunostinte teologice, psihologice, retorice, cu semiadevaruri, sau „si cu” adevaruri (asta presupunand ca celelalte afirmatii ar fi fost neadevarate deci as fi facut un pacat constient expunandu-ma astfel Cuvantului din Evrei 10 :26 ) ci „aciditatea” la care te referi este data de insasi realitatea in sine, de actele si faptele de coruptie spirituala de care se fac raspunzatori cei vizati, raportate la Adevar.
    Adevarul are si rolul pe care il are turnesolul in certificarea Ph-ului unui substante ”substanta divina” in cazul nostru sau calitatea crestina a unei persoane…adica rol constatator al aciditatii unei substante.
    Pe de alta parte nu este vorba de lipsa dragostei, caci disciplinarea este de fapt una dintre feluritele manifestari a dragostei divine (Apocalipsa 3:19) in scopul recuperarii si deasemenea o practica necesara in biserica.
    Mai pe larg efectele pastrarii in functii a liderilor corupti sunt prezentate in mesajul intitulat ” Confirmari..completari..si certitudini” pe linkul: http://rasvancristian.wordpress.com/2009/10/18/jurnal-10-blogul-ca-o-muratura/
    Deasemenea este de nepermis faptul ca doar dragostea pentru un podium si o slujba a unei persoane sa afecteze negativ mantuirea celor din jur prin compromiterea marturiei crestine (” voi închideţi oamenilor Împărăţia cerurilor: nici voi nu intraţi în ea, şi nici pe cei ce vor să intre, nu-i lăsaţi să intre.” Matei23:13..)
    Despre asta este vorba despre consecintele spirituale negative prin pastrarea functiei pozitiei atunci cand slujitorul nu mai indeplineste conditiile satutare Art.21 Statut.
    Referitor la adevarul celor scrise totul e adevarat si dealtfel poate fi probat.

    Nu in ultimul rand trebuie facuta distinctia intre vrasmasii crucii dintre cei nemantuiti si vrasmasii Adevarului dintre cei ce se pretind a fii mantuiti ocupa functii inalte, traiesc pe seama resurselor oferite de biserica si totusi fac mari abuzuri chiar impotriva celor ce-i sustin material si in rugaciune.
    Lucrurile se chibzuiesc in functie de context de statutul pe care il are fiecare.
    O atitudine de dragoste ar insemna oare o ingaduire a acestui soi de lideri pe un termen nelimitat in functii de slujire duhovniceasca ?

  21. […] Cartea “Paşi”- Cultul Creştin Baptist din România în perioada comunistă – Daniel Mitrofan 2010 ianuarie 14 tags: cartea pasi, comunism, cultul baptist, daniel mitrofan, download, pdf by Ruben Bucoiu Pentru cei interesaţi, pun la dispoziţie cartea “PAŞI”- Cultul Creştin Baptist din România în perioada comunistă în format PDF. – Daniel Mitrofan […]


Lasă un comentariu

Categorii