Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | septembrie 19, 2009

Psalmul 90

Am citit psalmul 90 şi este atât de necesar pentru o perspectiva reală asupra vieţii.  Poatea aveti timpul să-l citiţi în întregime.

Psalmul 90

O rugăciune a lui Moise, omul lui Dumnezeu.

Doamne, Tu ai fost locul nostru de adăpost, din neam în neam.  Înainte ca să se fi născut munţii şi înainte ca să se fi făcut pământul şi lumea, din veşnicie în veşnicie, Tu eşti Dumnezeu!

Tu întorci pe oameni în ţărână şi zici: „Întoarceţi-vă, fiii oamenilor!”  Căci înaintea Ta, o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut, şi ca o strajă din noapte.

Îi mături ca un vis: dimineaţa, sunt ca iarba care încolţeşte iarăşi: înfloreşte dimineaţa şi creşte, iar seara este tăiată şi se usucă.

Noi suntem mistuiţi de mânia Ta şi îngroziţi de urgia Ta.  Tu pui înaintea Ta nelegiuirile noastre şi scoţi la lumina Feţei Tale păcatele noastre cele ascunse.  Toate zilele noastre pier de urgia Ta, vedem cum ni se duc anii ca un sunet.

Anii vieţii noastre se ridică la şaptezeci de ani, iar, pentru cei mai tari la optzeci de ani; şi lucrul cu care se mândreşte omul în timpul lor nu este decât trudă şi durere, căci trece iute şi noi zburăm.

Dar cine ia seama la tăria mâniei Tale şi la urgia Ta, aşa cum se cuvine să se teamă de Tine?

Învaţă-ne să ne numărărm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!

Întoarce-Te, Doamne!  Până când zăboveşti?  Ai milă de robii Tăi!  Satură-ne în fiecare dimineaţă de bunătatea Ta şi toată viaţa noastră ne vom bucura şi ne vom veseli.  Înveseleşte-ne tot atâtea zile câte ne-ai smerit, tot atâţia ani cât am văzut nenorocirea!

Să se arate robilor Tăi lucrarea Ta şi slava Ta fiilor lor!

Fie peste noi bunăvoinţa Domnului Dumnezeului nostru!  Şi întăreşte lucrarea mâinilor noastre!


Răspunsuri

 1. Buna seara , intamplator am intrat si citit cele scrise…psalmul despre care vorbiti este cel cu nr. 89:” Rugăciunea lui Moise, omul lui Dumnezeu”- Doamne, scăpare Te-ai făcut nouă în neam şi în neam.
  2. Mai înainte de ce s-au făcut munţii şi s-a zidit pământul şi lumea, din veac şi până în veac eşti Tu.”; cel cu nr. 90 incepe in felul urmator: „1. Cel ce locuieşte în ajutorul Celui Preaînalt, întru acoperământul Dumnezeului cerului se va sălăşlui.
  2. Va zice Domnului: „Sprijinitorul meu eşti şi scăparea mea; Dumnezeul meu, voi nădăjdui spre Dânsul”. Pace in suflet si toate cele bune! 🙂

  • Nicoleta,
   Mulțumesc pentru atenționare și apreciez meticulozitatea și grija cu care privești lucrurile. Ai dreptate, în Biblia publicată de Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxw Române, Psalmul acesta se află sub numărul 89. Însă în traducerea făcută de preotul ortodox Dumitru Cornilescu, traducere care are un succes enorm prin faptul că este mai aproape de original și limbajul este cursiv, mai poetic și mai contemporan (cel puțin pentru anii în care a fost făcută această traducere), acest Psalm se află sub numărul 90. Aceasta este din cauză că în această traducere, după Psalmul 9 vine un Psalm (cu nr. 10) Psalm care intervine datorită unei împărțiri diferite a Psalmului 9. În Traducerea Institurului Psalmul 9 continuă pâmă la versetul 38, pe când în traducerea Cornilescu Psalmul nouă cuprinde prima parte (până la versetul 20, în altă numerotare 21) iar Psalmul 10 preia continuarea acestui Psalm și are următoarele 18 versete. Una din cauze este că textul original nu are numere de capitole și nici de versete acestea fiind introduse ulterior pentru o mai bună referire – adică, atunci când cineva vorbește de un pasaj, cel care îl ascultă să poată găsi acel pasaj cu ușurință.
   Mulțumesc pentru vizită și îți doresc un trai sfânt și în dragoste de Dumnezeu și de Fiul Său Domnul Isus Hristos. Dumnezeu să îți călăuzească viața.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: