Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | aprilie 26, 2009

TOMA -scepticul integru

tomaÎn fața mărturiei celorlalți tovarăși ai săi cu privire la învierea Domnului Isus, Toma își arată vădit necredința. Totuși, el dă o șansă adevărului. Toma concepe testul veridicității. El definește condițiile, termenii, credinței lui. El enunță un test pentru dumnezeirea și învierea lui Isus. Când i se oferă ocazia să aplice testul, el este consecvent și coerent cu grila, filtrul, pe care l-a stabilit. Dovezile cerute de el, testul solicitat este bine calibrat, iar atunci când rezultatul acestui test este pozitiv, Toma Îl recunoaște de Dumnezeu înviat pe Domnul Isus Hristos. Apoi Toma trăiește consecvent și în concordanță cu rezultatul investigației sale. Devine un misionar care, după mărturiile ce ne-au rămas, pune bazele Bisericii din Babilon și celei din India și, în cele din urmă, moare ca martir din dragoste pentru Domnul și Dumnezeul său.

Dumnezeu, Isus Hristos, laudă procedura lui Toma, dar apreciază mult mai mult pe cei care au inima aceea deschisă, intuitivă, de copil care pășesc înainte pe dovada increderii în mărturia sinceră, suficientă.

Dumnezeu însă nu are nici un cuvânt de laudă sau aprobare pentru cei care mereu schimbă testul și sunt inconsecvenți cu însăși cugetul lor. Pentru aceștia nu există nimic suficient pentru a genera credință: orice test pretins și orice dovezi solicitate sunt doar pretexte pentru necredință și nicidecum dorințe sincere de elucidare. Nu există nici un cuvânt de laudă nici pentru cei care nici măcar nu au tăria de caracter să solicite o încercare a adevărului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: