Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | aprilie 26, 2009

BAPTIŞTII DIN BUCOVINA, partea V

Începând însă din anul 1927 s-au format cercuri bine definite și acestea la sfatul fr. Ion Popa, președintele Uniunii, care a făcut o vizită oficilaă la Pătrăuții de Jos, unde a constatat unele neajunsuri păgubitoare care s-au acumulat cu trecerea timpului între lucrători. De notat că începând cu anul 1923 și până la reglementarea cercurilor după sfatul fr. Popa Ioan, în 1927, a funcționat un comitet pentru întreaga Bucovină. Comitetul acesta era ales în fiecare an de adunarea generală ce se ținea numai la Pătrăuții de Jos și se compunea din toți lucrătorii și alți membri proeminenți din toate județele Bucovinei. Președinte al acestui Comitet era fratele Ungurean iar secretar fr. Motrescu Loghin și avea sediul la Pătrăuții de Jos, dar fr. Ion Popa a propus încetarea activității acestui comitete și formarea a 4 cercuri de sine stătătoare, care să fie răspunzătoare numai față de Uniunea Baptistă. Cercurile sunt următoarele:
– Cercul Pătrăuții de Jos, cu bisericile Pătrăuții de Jos, Corcești, Cupca, Petriceni, Costișa, ca pastor fr. Motrescu Loghin;

– Cercul Rădăuți cu bisericile Oprișeni, Prevorochea, Stănești, Poieni, Calafindești și ca pastor Alexa Rusu, care între timp fusese ordinat;

– Cercul Suceava cu bisericile Mihoveni, Ipotești, Bosanci, Pătrăuții Sucevei, Ițcani, Arbore, Volovăț, Vicovu de Sus, Cîmpulung, Șerbăuți, Mărăței, Rusplavalar, ca pastor fratele S. Ungurean;

– Cercul Storojineți cu bisericile Igești, Ciudei, Ropca, Banila, Davideni, Comarești, Hâlcea și Cernăuți, ca pastor fr. D. Hodoroabă.

Pe baze noi și cu avânt neînfrânt noile cercuri au progresat și în fiecare an și în fiecare cerc se oficiau botezuri cu noi convertiți, dar spre părerea noastră de rău nu putem da numărul noilor botezați din cauza evenimentelor ce au urmat cu prilejul prigonirilor.

În anul 1927 fratele Dumitru Hodoroabă se mută cu domiciliul la Cernăuți și începe o largă activitate în județul Cernăuți între ucrainieni, reușește în lucrare atât în Cernăuți cât și în satele județului. Iată bisericile pe care le-a păstorit după mutarea sa la Cernăuți: Cernăuți, Ciornohus, Vijeanca, Cadobești, Zvineac, Crișceatic, Borăuți, Chisălău, Stanceni, Zadubriuca și Vrînceni. Șa fel și Părăul Negru, Lucareț, Vijnicioara, Bobești, Zahariceni, plus bisericile sale din jud. Storojineț, Banila, Davideni, Comarești.

În acest timp cînd are 19 biserici de păstorit, trei din primele sale biserici și anume Igești, ciudei și Ropca se alătură la cercul Pătrăuții de Jos unde e pastor fr. Motrescu L.

Fratele Dumitru Hodoroabă lucrează între credincioșii de neam ucrainean și totuși nu știe liba ucraineană dar e tradus de fr. Andrusiac Vasile, absolvent al Seminarului Baptist din București, care la rândul lui și el e ordinat ca pastor, dar care e mai mult folosit în biserica Cernăuți, pentru că și în această biserică se predică în liba ucraineană. Apoi e tradus și ajutat de fr. Ion Hnatiuc. Când vom ajunge în preajma anului 1943 cu raportul vom vedea cât de mult au crescut aceste biserici, având în vedere faptul că nemaul ucrainean e profund religios. El are biserici la mari depărtări dar nu le neglijează, călătorește pe jos și cu căruța ca să ducă vestea cea bună oamenilor, fiind mult ajutat de fr. Vasile Andrusiac.

După multe intervenții din partea Uniunii Baptiste, în ultimii ani ai decadei 1930, autoritățile române au recunoscut Cultul Baptist din România de drept și de fapt. În acest timp ca ministru al cultelor era Dl. Dr. Ioan Nistor din Vicovu de Sus. Astfel în Bucovina s-au constituit 3 comunități, recunoscute și aprobate de Ministerul Cultelor. Acestea sunt Pătrăuții de jos, ca președinte Motrescu Loghin; Cernăuți, ca președinte Dumitru Hodoroabă și Suceava, ca președinte silvestru Ungurean. În acest timp au încetat și ultimile împotriviri ale autorităților mărunte (locale) față de credincioși. A fost poate cea mai progresivă perioadă când bisericile și-au manifestat nestingherite cultul și credința. Dar nici răul nu e veșnici și nici binele nu durează. După aceasta a urmat adevărata prigonire.

Publicitate

Răspunsuri

  1. Am citit cu mare interes ce ai scris aici.M-am nascut si am trait in Falticeni pana in anul 1975. L-am cunoscut personal pe fr. Silvestru Ungureanu, el fiind un prieten drag de familie al parintilor mei. Si nici numele tau nu mi-e strain, caci am copilarit la Bosanci si il cunosc pe fr. Mihai Mitrofan si pe Ortenzia, in casa careia locuiam in vacantele de vara. Fii binecuvantat!

  2. elena marin alexe,

    Bine ai venit! Sper ca au fost frumoase vacantele din casa unchiului meu. Dumnezeu sa iti binecuvanteze si tie viata!

  3. FRUMOASE ESTE PUTIN SPUS, AU FOST CELE MAI MIRIFICE CLIPE DIN ADOLESCENTA MEA. MI-AR PLACEA SA-MI SPUI AL CUI COPIL ESTI? ITI DORESC MULTA BINECUVANTARE!

  4. elena marin alexe,

    Si eu iti doresc bunatatea Domnului in toate! Al lui Gheorghe.

  5. FII BINECUVANTAT! FACI O TREABA BUNA AICI.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: