Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | aprilie 24, 2009

BAPTIŞTII DIN BUCOVINA, partea III

Anul 1914

În anul 1914 pe când eram în așteptarea și pregătirea pentru botez, căci erau deja prieteni în Pătrăuți, Crasna, Corcești și Cupca, a izbucnit marele război mondial. Toți frații care au început lucrarea și care puteau să o continue au plecat la chemarea Statului. Au plecat deci: Gheorghe Păduche, Onofrei Calancea, Dumitru Hodorabă, Leopold Ducinschi, Iacob Snell, Teodor Grijincu, Ludvik Snell, Teodor Plevan, Petru Tărâță, Gh. Cuciurean, Schipor Adrian, Bruja Vasile, Vasile Hacman, Loghin Motrescu și alții. În Pătrăuți, Crasna, Corcești, Straja și Cupca au rămas numai surorile și prietenele. Totuși ele se adunau, țineau oră de rugăciune și cântau cântări de laudă lui Dumnezeu. S-a întâmplat ca un frate din Banat să fie cu serviciul militar la Pătrăuți. El le-a îmbărbătat și le-a predicat pe Domnul. Era un pionier al Evangheliei și se numea Ion Covaci din Sintești. În acest timp, două surori, de-ale lui Gheorghe Păduche, și Raefta doreau să se boteze dar nu era nici un botezător în Bucovina astfel ele au plecat cu trenul în Germania și acolo au primit botezul, apoi s-au întors în Pătrăuți. În Pătrăuții de Jos mai era o familie germană care aparținea crezului baptist și pe care nu am amintit-o până acum, e vorba de Peter Schmidt cu soția sa Iohana. Acesta era ordinat ca predicator și era un bun orator și bun cântăreț. Dar încă înainte de 1912, când a venit la Pătrăuți, a fost disciplinat de biserica germană (probabil cea din Frătăuții Vechi), așa a rămas izolat de frați. Atunci când surorile au rămas singure, el a ieșit din izolare și a venit la adunare unde a învățat pe surori cântări, le-a predicat Evanghelia și, mai mult decât atât, a îndeplinit și taina botezului, botezând câteva dintre ele.

Războiul e în continuare și durează încă mult. Ce se petrece în cadrul regimentelor? Ce fac iubiții noștri frați în al căror suflet clocotea dorul de mântuire? Stau ei cu mâinile în sân, așteaptă „mură-n gură”? Nu! Ei predică Evanghelia acolo unde se găsesc. Gheorghe Păduche găsește pe frații Irimescu din Bilca. Memoria nu ne permite să ținem minte ce au făcut ei toți în locurile unde grozăviile războiului i-au aruncat.

Să aruncăm o privire la Adrian Bruja din Crasna. El e predat deplin Domnului, iar pentru trecutul lui plin de fărădelegi el a postit mult și a slăbit încât nu mai era bun pentru front. Era ținut la cazarmă, dar cazarma a folosit-o ca loc de predicare a Evangheliei. Nu a trebuit să treacă mult timp și el avea un grup de aproape 20 de persoane credincioase în jurul său. El s-a fotografiat cu acest grup, toți stând pe genunchi și citind în Noul Testament. Când a fost descoperit de ofițeri, aceștia s-au năpustit asupra lui și i-au luat Biblia și cartea de cântări, iar când ei se duceau de la el, a strigat „eu mai am una!” Ofițerii s-au întors și au început să percheziționeze din nou. Cum ei nu o găseau, el le-a zis: „aceia nu mi-o puteți lua, e în inimă”. Ei, rușinați, l-au lăsat.

Prin lucrarea acestui prieten s-au înființat multe biserici și în Bucovina, pentru că toți cei care s-au convertit prin el au venit acasă și au pus bazele unor biserici. Dumitru Hodoroabă când plecase de acasă era deja credincios și fiind mobilizat în Budapesta la o fabircă de vagoane, apoi la una de armament, a frecventat Biserica Germană din Budapesta, biserică unde la 22 august, 1915 a fost botezat de fr. Schefler. Tot în Budapesta, primește botezul în anul 1916 fr. Teodor Ursachi din Cîmpulung. Pe 15 august, 1916, primește botezul cel ce scrie aceste rânduri (Loghin Motrescu), fiind botezat de către predicatorul român Mihai Munteanu, în comuna Varșand, în râul Crișul Alb. Acesta face o călătorie de aproape 1000 km ca să găsească un predicator care să-l boteze.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: