Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | aprilie 12, 2009

SCHIŢĂ ISTORICĂ cap.XId

Baptismul între ruși și români

Independent de lucrarea Evangheliei între coloniile germane din Basarabia și Sudul Rusiei a luat ființă mișcarea baptistă, în anul 1912, în orașul Cetatea Albă, în următoarele împrejurări:

Un grup de persoane compus din femeile Maria Malișevschi, Zamilia a lui Rindii Ilie și Naidinov Petre se întrunea sub numele de creștini evangheliști; acest grup de persoane au avut legături cu frați din Odesa.

După alipirea Basarabiei, un grup de persoane, în anul …, a făcut cunoștință cu un alt grup de persoane, credincioși din Chișinău. Aici erau 8 persoane care se întruneau sub numele de creștini evangheliști baptiști. Printre cele opt persoane figurau Lebedenco, I. Loroholinschi, Hijneacov etc.

Aceste două grupuri de credincioși s-au unirt și au început să lucreze. Din aceste două localități s-a răspândit Evanghelia în toată Basarabia printre ruși și români. În anul 1919, Ioan Mahovschi, întors din Germania unde a fost prizonier, a primit credința și a început lucrarea în satul său Saria, Ucraina. Cei dintâi care primiră Cuvântul au fost părinții lui.

În o altă comună, Gornești, Petre Merescu, de asemenea, întorcându-se din Germania unde fusese prizonier, a adus cu sine pentru concetățenii săi pe Hristos. Din cauza prigonirilor ce s-au ridicat contra lui, el a părăsit comuna și s-a stabilit în comuna Babei, unde a început lucrarea Evangheliei. A închiriat o cârciumă și din ea a făcut un locaș de închinăciune.

Aceste grupuri de creștini credincioși au intrat în legătură cu cei din Cetatea Albă și din Chișinău.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: