Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | aprilie 8, 2009

SCHIŢĂ ISTORICĂ cap.Xb

 • În comuna Pojejena Română, în anul 1919 au misionat frații din comuna Naidaș.

S-a vorbit Cuvântul lui Dumnezeu și în anul 1920 s-au botezat 6 suflete. Persecuția a venit din partea preotului greco-ortodox Vasile Blaj. A influențat pe plutonierul major Ion Frățilă de l-a bătut greu pe un frate de 60 de ani, Mita Brășnean. A rămas cu infirmitate în corp de la bătaia primită în Primărie în anul 1923. A mai fost bătut brutal și un frate tânăr, Iosef Cheler, pentru că a predicat Evanghelia. Mai de multe ori au fost amenințați credincioșii și au fost scoși afară din comună, acei care mergeau la bâlci (târg) noaptea. Din 1929 s-a zidit o biserică frumoasă, lucrul a progresat și s-au întors la Domnul mulți păcătoși.

 • În comuna Socol, în anul 1920 au venit doi frați credincioși din America, Paul Rosu și Tudor Damian, iar în anul 1921 a venit Iancu Lucica din comuna Potos și s-au domiciliat aici. S-au unit și au început a predica Evanghelia. În casa fratelui Iancu Lucica se predica Evanghelia. În anul 1922 s-au botezat 14 suflete.

În anul 1926 s-a stins din viață un fr. luptător în lucrul Domnului, Paun Rosu (cel tânăr) iar în anul 1927 s-a zidit o biserică frumoasă. În anul 1928 a fost dat în judecată la Consiliul de Război fr. Iva Nicola pentru că s-au ținut rugăciuni în casa lui înainte de a zidi biserica.

 • În comuna Câmpia (Langofat), în anul 1922 au mers frații și o femeie bătrânăMaria Suru i-a primit bucuroasă în casa ei și ea a crezut Cuvântul Domnului. S-au botezat două femei în anul acesta, apoi au mers în comună în timp ce fr. Iva Nicola le-a predicat.

Acum este acolo un grup de credincioși. Din 1929 s-a predicat Evanghelia și la Sârbi și s-au pocăit.

 • În comuna Padina-Matei, în anul 1922-1923 a venit o femeie măritată în Coronini, pe nume Ana Țundrea și la casa ei ea a primit pe frați. Am mers frații din Moldova Nouă în Coronini, s-au făcut evanghelizări mari, iar în anul 1924 s-au botezat 4 suflete. Astăzi este un grup de credincioși. Persecuții au venit din partea preotului greco-ortodox Valeriu Dabici, cu jandarmi și dări în judecată.

 • În comuna Sichevița, în anul 1922-1923 au mers frații din Coronini și Moldova Nouă la fr. Iova Sorescu care a primit Evanghelia și a crezut Cuvântul Domnului și a dat casa lui să se țină rugăciune în ea. Acum este un grup de credincioși care și-au ales în 1928 un diacon dintre ei, pe fratele Meila Sorescu. Din 1929 s-a zidit o biserică frumoasă, au avut și unele greutăți interne, unii dintre ei ducându-se în lume.

 • În comuna Gornici, în anul 1923-1924, a fost un frate în armată care auzise Cuvântul Domnului dar nu era pe deplin lămurit de Calea Domnului. El se numea Ilie Mărășeșci. Frații din Coronini și Moldova Nouă l-au ajutat, când a venit din armată, pe fratele mai sus numit, care, după un timp, s-a convertit iar acum acolo este un grup de credincioși. Au casă de rugăciune iar unii care nu și-au cunoscut chemarea s-au dus în lume.

 • În comuna Liubcova, în anul 1924, fratele Cucera a fost luat noaptea de ajutorul desublocotenent de grăniceri Catonescu, care l-a amenințat cu revolverul noaptea de două ori. L-a dus la tichet iar a doua zi i-au făcut proces verbal cu motive că e contra Statului și a armatei și îl sileau să-l semneze. El nu a voit, din care cauză a fost bătut și trimis la Compania de grăniceri din Moldova Nouă unde a fost bătut greu din nou. Căpitanul l-a întrebat: „Dar după ce va judeca Hristos lumea va mai fi armată?” De aici l-au escortat la Lugoj la siguranță iar de acolo la Sibiu la Consiliul de Război.

 • În comuna Berzasca, în anul 1923, fratele IonTerovan, fiind la minele din Cozia-Sirina – fratele Ștefan Nistoran din Moldova Nouă fiind la aceeași lucrare, au luat contact unul cu celălalt în ce privește Cuvântul Domnului – după un timp acesta s-a convins, a crezut el și casa lui și s-a botezat.

 • În comuna Susca, în anul 1925-1926 a făcut misiune biserica din Moldova Nouă și Coronini și au crezut două familii și s-au botezat. Astăzi este o biserică frumoasă. Persecuții au venit din partea preotului grec-ortodox Alexandru Blaj care împreună cu plutonierul major N. Ciopor au persecutat prin primării pe frații Ilie Craiovean și Gheorghe Brasinia și au lepădat Biblia ca pe o cârpă nesocotită prin primărie. Apoi jandarmii au conturbat în mai multe duminici serviciile dumnezeești.

 • În comuna Moldova Veche în anul 1927 a venit la credință fratele Iva Ștefanovici.

Fiind în armată la Deva a avut contact cu frații, fiind mai înainte nazarinean, și s-a convins de adevărul credinței creștine baptiste. A citit Calatoria Creștinului de John Bunyan care l-a apropiat de credință. A urmat la biserica din Moldova Nouă unde s-a convins pe deplin despre adevăr și s-a botezat. A mai venit în comună un frate, Ștefan Selgrat (Inspector de Viermi de Mătase) care a petrecut un an în partea locului. Acum e un grup de credincioși.

 • În comuna Sfânta Elena, o comună populată numai de cehi (pemi) erau în anul 1919 niște credincioși care încă nu primiseră botezul și Duhul Sfânt. Dar în anul 1921 fratele Ferdinand Crivanic s-a convins de adevăr și s-a botezat.

Astăzi este un grup de credincioși care știu de Calea Domnului. Au clădit o casă de rugăciuni și au diacon între ei pe Vasile Cernich.

 • În comuna Stinăpari în anul 1918 a venit la cunoștința Evangheliei o familie, fratele Ion Zvanav cu nevasta. S-au botezat și au primit a se face adunare în casa lor rugăciune. După multă stăruință și după multă jertfă, astăzi este un grup de credincioși și o nouă casă de rugăciune. Frații Constantin Sel și Radu Sârbu s-au jertfit mult pentru această casă de azi. Din 1929 a progresat lucrul Evangheliei, astfel au zidit o frumoasă casă de rugăciune, este cinstea comunei, au cor, școală duminicală, societatea femeilor pentru săraci dar credincioși.

 • În comuna Cărbunari în anul 1920 a venit la cunoștința credinței baptiste fratele Ilie Batea; s-a botezat, a lucrat, s-a jertfit și a primit ca în locuința sa să fie casa de rugăciuni. Acum sunt mai mulți credincioși. Se bucură mult de darul Evangheliei cu o casă nouă. Fratele Ion Ardeleanu cel tânăr a primit mulți misionari în comună până astăzi. Astfel Evanghelia a străbătut în Clisura Dunării; aproape în toate satele credincioșii stăruiesc în învățătura apostolilor, în împărtășirea frățească și în rugăciuni.

 • În comuna Moldovița în anul 1926 s-a predicat Evanghelia de către frații din Moldova Nouă, au predicat Evanghelia și s-a botezat fratele Ion Stiglibauer și fiind acolo și sora Ana Peia, femeie de pădurar din comuna Potos, au ajutat mult la înaintarea Evangheliei. Evanghelia a progresat cu iuțeală. A crezut fratele Stiglibauer, s-a botezat, astăzi este un grup frumos de credincioși.

Faptele Apostolilor 2:42

Moldova Nouă la 20 februarie 1929, Ilie Craiovean, predicator

N.B. Acest memorand s-a trimis la București la Uniune la 20 februarie 1929.

Baptismul în Teleorman

[Se pare că revine cu narațiunea fr.Baban, n.ed.]

Este de notat că femeile au avut și au un rol important în răspândirea Evangheliei, după cum s-a observat în celelalte regiuni unde femeile au fost un factor important. Tot așa în orașul Turnu Măgurele, jud. Teleorman, Evanghelia s-a răspândit tot printr-o femeie. Încă din anul 1922, sora Eliza Alexandros a primit propovăduirea, s-a predat lui Dumnezeu în 1923 și a fost botezată conform Noului Testament de către predicatorul Simion Voia. De atunci Evanghelia s-a răspândit încet dar în continuu, astfel că astăzi posedă organizație bună, au local propriu de rugăciune, orchestră instrumentală, școală duminicală etc. Evanghelia a fost răspândită în acest județ în încă alte opt comune. În comuna Stoborăști prin familia Marin Dobrița. În Segarcea din Vale prin frații Gh. Mitroi, M. Cristea și Mitran Negru, încă din 1925. În Elisabeta prin fr. I Burcea, Stanciu Petre și Sebastian. La Olteanca și Lita, în 1927. La Principele Ferdinand răspândirea Evangheliei a fost făcută printr-o Biblie. Niște locuitori au cumpărat o Biblie și citind-o au început a se întoarce la Dumnezeu încă din 1928. La Niculești se răspândi prin familia Fl. Tudor și M. Sandu care se întorsese de la adventiști din anul 1930.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: