Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | aprilie 5, 2009

SCHIŢĂ ISTORICĂ cap.VIII

CAPITOLUL VIII

Baptismul în Transilvania

Baptiștii de origine germană și ungară există în această regiune din timpuri mai vechi și ei aveau o casă de rugăciune comună. La această biserică s-au adăugat între timp și câteva persoane de origine română. Aici se predica Evanghelia în cele trei limbi.

Pe la anul 1909, tânărul Petreu Oprean, care în urmă a devenit misionarul acestei regiuni și pionierul ei, a fost ucenic la un atelier de tâmplărie din Sibiu și a făcut cunoștință cu un credincios baptist de origine sas. Se mira că acest sas nu înjură și nu da răilor, cum de altminterea fac ceilalți ucenici, chiar și patronul. Această purtare exemplară îl făcu așa de curios că se interesă mai de aproape de credința lui și-l rugă să îl conducă la casa de rugăciuni. Ajuns la casa de rugăciuni a fost impresionat de predicile, cântările și rugăciunile auzite și se converti pe data de 29 septembrie 1910, primind botezul Nou-Testamental. Astfel, însoțit de fratele Istrailă Gheorghe a deschis o casă de rugăciuni în Sibiu, iar de aici s-a răspândit Evanghelia și în împrejurimi în următoarele împrejurări:

Fiind de meserie tâmplar s-a dus la lucru în Sebeș-Alba, localitate unde erau trei surori, și a deschis o casă de rugăciune, apoi s-a organizat aici lucrul Evangheliei. Au mers în comuna Mihalș, jud. Alba și aici a găsit un frate venit din America și a organizat și aici biserică. Niște oameni răufăcători, în timpul predicii din casa unde erau adunați, au început să bombardeze casa cu pietre. Tot în anul 1913 a mers la lucru la un pod în jud. Alba, comuna Partoș, unde în 24 decembrie 1913 s-a ținut prima evanghelizare în partea locului.

În plină piață, în Alba-Iulia a ținut în public prima evanghelizare și o mulțime imensă a ascultat cuvântul Domnului.

Predicând, mulți erau curioși să vadă cum erau baptiștii și ce fel de oameni sunt ei. Poliția orașului l-a arestat pe fratele Petre Oprea și acesta a fost dus la Chestura Poliției unde a fost arestat și încarcerat pentru că a avut îndrăzneala de a predica Evanghelia lumii. Atunci un comisar l-a bătut până la sânge cu un ciomag iar după câteva ore de arest și bătaie i s-a dat drumul.

De aici Evanghelia a fost răspândită și în comuna Almașu Mare, Zaltna, județul Alba și Ilieni, jud. Făgăraș. Ca de obicei preoții ortodocși s-au împotrivit încontinuu mișcării Evangheliei. Prin urmare și în comuna Ucea, jud. Făgăraș, pe când erau frații adunați la rugăciune, și-a făcut apariția preotul comunei respective în fruntea mai multor persoane și la ordinul preotului, fratele Petre Oprea a fost lovit cu un corp contondent, cu scopul bine determinat de a-l omorî – fiind lovit în partea ochiului drept. Dar nu l-au omorât, însă din această cauză a zăcut mult la pat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: