Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | aprilie 4, 2009

SCHIŢĂ ISTORICĂ cap.VII

CAPITOLUL VII

Baptismul în județul Brăila

După cum am arătat mai sus că din familia Sezonovilor din Tulcea, pentru intreprinderile lor industriale, s-a stabilit unul dintre ei și în orașul Brăila, Adam Sezonov iar mai târziu au venit și familiile Iacob și Andrei Sezonov, toți industriași.

Primul intreprinse fabricarea uleiurilor vegetale și ajunsese într-o stare înfloritoare. Ajutat fiind de către fratele Niculae Petrescu și alții, a deschis o casă de rugăciuni, astăzi proprietatea lor, biserica fiind dăruită de către filantropul Adam Sezonov. Au biserică bine organizată. De la 1919 încoace, data înființării, aici s-au perindat mai mulți predicatori ca, Ion Bododea, Vasile Gaspar, care au trecut la penticostali, iar în ultimul timp au pe predicatorul Simion Voea.

În 1920 fratele Barbu Ioachim, de fel din comuna Letinu, jud. Brăila, în timp ce-și făcea stagiul militar în garnizoana acestui oraș, Regimentul 38 infanterie, compania de mitraliere, preotul confesor a venit din prima zi prin regiment. În acest timp, tocmai trupa lui lua masa. Preotul a observat că un soldat nu-și face cruce când se închina. S-a oprit, s-a apropiat de el și îl lovi. În urmă acesta a fost luat și dus într-un șopron unde a fost legat de un picior cu o frânghie și l-a spânzurat cu capul în jos, spunându-i încontinuu să-și facă cruce: „Să-ți faci cruce!” și-l lovea. A fost scăpat din mâinile preotului de către locotenentul Irimescu Traian.

Constrângerea fizică, cruzimile și excesele, fie din partea organelor administrative și polițienești, fie din partea organelor cultelor, în materie de credință religioasă au efect tocmai contrariu celui urmărit, căci este îndeobște cunoscut („sângele martirilor este sămânța creștinismului”). No.89016/934 din 23 mai 1934, rezoluția Ministerului de Culte și arte.

Din Dobrogea, după cum am văzut în altă parte, Evanghelia a fost răspândită și peste Dunăre în orașul Brăila, astfel fr. Niculae Petrescu și Ion Ghiorghiu, de fel din Dobrogea, din Brăila plecară în comuna Ciora-Dulcești și aici își deschiseră o moară sintematică și, în curând, împreună cu fr. Tecuța V. au deschis o casă de rugăciune. Această biserică a crescut simțitor, astăzi posedă o casă de rugăciune proprietatea bisericii și un cimitir baptist, având de conducător pe vrednicul frate Petrescu.

Baptismul în județul Covurlui

Pe de o parte, prin baptiștii din Basarabia care se stabiliră treptat în acest județ, iar pe de altă parte, prin baptiștii din Brăila, a luat ființă o biserică baptistă în orașul Galați – port la Dunăre, însemnat prin poziția lui strategică, care leagă Muntenia cu Moldova. Conducerea acestei biserici au avut-o pe rândatât cei din Brăila cât și cei din Reni, orășel așezat pe malul Dunării în Basarabia.

Pe lângă baptiștii români și ruși, aici în Galați există și o mică biserică creștină baptistă evreiască sub conducerea predicatorului Isac Trahman. Din acest oraș Evanghelia a fost răspândită și în comuna Lascăr Catargiu și aici a luat ființă o biserică baptistă prin familia Moscu, însă după câțiva ani aceștia s-au convertit la pentecostalism, iar astăzi sunt în lichidare cu pentecostalismul.

Cu conducerea acestei biserici era încredințat fratele Mihai.

Baptismul în județul Prahova

Încă din 1923 vestea Evangheliei a fost răspândită în acest județ între muncitorii veniți după lucru din părțile Transivaniei.

Credința baptistă a luat ființă prima dată la Vălenii de Munte și s-a răspândit apoi și prin satele din împrejurimi. Printre primii care s-au convertit a fost Gheorghe Vulpescu, care după câțiva ani a fost ordinat ca predicator și conlucra cu Cercul Vechiului Regat, dar Dumnezeu la iubit mult și l-a luat sus.

Gheorghe Vulpescu

Predicator în Vălenii de Munte

Născut la 1885, s-a dedicat comerțului până în anul 1923 când, după întoarcerea sa la Domnul, a îmbrățișat lucrul de misionar în județul Prahova. Numai în câțiva ani Dumnezeu l-a binecuvântat cu rodul a 10 stațiuni și cu 62 de membri, iar la Vălenii de Munte, cu local propriu de adunare. De un caracter creștin, devotat și integru, a adus pe altarul misiunii jertfe neprecupețite de osteneală, bani și devotament. Pentru cercul Vechiului Regat a fost o pildă de activitate, iar trecerea lui la cele veșnice lasă un gol ce nu poate fi ușor umplut în regiunea pe care a servit-o cu vestea Evangheliei cu atâta dragoste altruistă timp de 5 ani.

În urma sa lasă o bună tovarășă de viață cu 6 copii și o frățietate care-i va purta pururea recunoștință.

Înmormântarea a avut loc la 15 iunie la Vălenii de Munte, fiind condus de regretele sincere ale celor ce au fost dureroși surprinși de dispariția sa neașteptată dintr-o activitate atât de rodnică. (Din „Farul Mântuirii” 14 august 1928)

Orașul Ploiești

După cum am văzut mai sus, razele Evangheliei străbătură în acest județ încă din anul 1928, iar prin trecerea la cele veșnice a lui Gheorghe Vulpescu în anul 1928, lucrarea s-a dezorganizat până în anul 1930, când tânărul Marin Dumitrașcu, de fel din comuna Jegălia jud. Ialomița, absolvise Seminarul Teologic Baptist și înființă biserica din orașul Ploiești. Cu această ocazie a reorganizat lucrul în înprejurimi, lucrare care i-a fost încununată de mult succes. Astfel a răspândit Evanghelia în Moreni, Filipești de Pădure etc. În Ploiești, biserica posedă teren propriu pentru a-și construi un lăcaș de închinăciune, au o biserică bine organizată, cu prespective de mari înaintări.

Râmnicu Sărat

În acest oraș vestea Evangheliei a fost răspândită prin familia lui Luca Sezonov, de fel din Tulcea – Dobrogea. Ajuns aici, întreprinse în industria morăritului și cu timpul deveni unul dintre cei mai mari industriași din oraș. Aici adunarea posedă o casă de rugăciune proprie și are cca. 10-15 membri aparținând comunității din Ploiești.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: