Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | aprilie 1, 2009

SCHIŢĂ ISTORICĂ cap.IV

CAPITOLUL IV.

Cluj-Mănăștur și împrejurimi

În orașul Cluj, Cultul creștin baptist datează din anul 1886, când un mic grup de credincioși, iluminați de razele dătătoare de viață ale Evangheliei și dându-și seama de importanța misiunii lor în negura nepătrunsă a ignoranței milenare, s-au construit în prima biserică baptistă pe Calea Victoriei. Această biserică, pe măsură ce creșteau puterile ei sub binecuvântarea cerească, își intensifica activitatea creștinească împrejurul Clujului, sau când ici și colo, astfel câte un suflet trezit din somnul păcatului se adăuga apoi la numărul celor credincioși. În felul acesta, în scurt timp, Evanghelia Mântuitoare a pătruns în toate suburbiile Clujului, afară de Mănăștur.

În primăvara anului 1921 a luat ființă și în acest cartier, o casă de rugăciuni, sub conducerea fratelui V. Cherecheș și printre primii care au primirt vestea bună a Evangheliei au fost: Ion Costin, Pavel Alb, Ion Pop și Veronica Câmpeanu.

Serviciile religioase se oficiau în casa fr. I. Costin de către frații K. Popp și Niculae Stolnei.

Prin venirea la Cluj a tinerilor Toma Slav, Ion Dan și Gavril Morari, lucrurile au luat o nouă întorsătură.

Primul dintre aceștia fiind student universitar, a lucrat cu multă râvnă în rândurile credincioșilor. Acest tânăr după ce-și luă licența, a devenit profesor la Seminarul Teologic Baptist din București, a activat în calitate colaborator la revista „Farul Mântuirii” și s-a căsătorit cu Esfira Sezonov din Râmnicul Sărat – o bună tovarășă de viață – care l-a ajutat în lucrare. Soția sa ocupa aici ocupa postul de controlor șef pe lângă Administrația Financiară și în cele din urmă postul de administrator Financiar însă trecu la cele veșnice în frageda-i tinerețe.

Al doilea, Ion Dan, a reușit să organizeze o Comunitate, al cărei președinte deveni, iar la 27 octombrie 1945 a fost ales de către Congresul ținut la Arad, președintele Uniunii Cultului Creștin Baptist din România. A ocupat, de asemenea, în nenumărate rânduri, postul de președinte al Organizației Tineretului Creștin Baptist.

Concomitent cu progresul bisericii, s-a organizat Școala Duminicală, Societatea Femeilor, a tineretului și spiritul misionar.

Astăzi Clujul se situează printre primele centre baptiste din țară.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: