Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | martie 27, 2009

SCHIŢĂ ISTORICĂ cap. IId

Preotul ortodox lovește

În ziua de 10 ianuarie 1932, în comuna Viroaga, jud. Constanța, preotul ortodox Girip Ion, în fruntea mai multor consăteni s-au dus la locuința fratelui Chirilă Sert. Violându-i domiciliul, au găsit numai pe soția acestuia acasă. Preotul o luă de mână și o dădu afară din casă cu copii cu tot, deși era în toiul iernii și luându-i lucrurile din casă le-a aruncat în stradă. La jeluirea femeii preotul o lovi. Mai târziu însuși seful de post a luat cu mâinile sale lucrurile și le duse înlăuntru.

Este de remarcat că acest preot a devenit celebru prin însușirile lui agresive, fiind calificat așa de însuși Onor Ministerul Cultelor.

Jandarmi bătăuși

În 19 februarie 1932, fratele Gheorghe Valciu, a fost chemat de către plutonierul I. Stanciu, la Primăria comunei Dărăbani și punându-i câteva întrebări, bineînțeles provocatoare, îl luă la bătaie. A făcut aceasta fiind de față și șeful secției respective de jandarmi. Fratele a fost arestat și înaintat sub escortă Parchetului Constanța, pentru simplul motiv că era de credință baptistă.

Iată certificatul medical:

Subsemnatul doctor în medicină și chirurg, certific prin prezentul că astăzi s-a prezentat la consultațiile mele dl. Gheorghe Valciu din comuna Dărăbani, jud. Constanța, care prezintă numeroase echimoze pe ambii obraji, asemenea unei lovituri multiple cu un corp contodent.

Susnumitul are o incapacitate de lucru de cel puțin 15 zile.

(ss) Dr. C. Bibicescu

Str. Carol No.125 Constanța, 23 februarie 1932.

Predicatorul Iacob Darman din orașul Mangalia a fost chemat pentru a oficia o înmormântare în sus menționata comună. Chemat fiind la primăria comunei respective, a fost bătut în însuși localul primăriei sub ochii autorităților. Bineînțeles, l-au chemat pentru a-l bate.

Comuna Dărăbani, din acest județ, deveni celebră pentru prigonirile dezlănțuite asupra credincioșilor Nou-Testamentali. Nu s-au mulțumit cu prigonirile de tot felul, ci au recurs și la alt mijloc pentru ai alunga pe aceștia din comună. Ziceau că numai în felul acesta vor scăpa de baptiști. Astfel, din ordinul șefului de post Stanciu, au fost chemați la primărie fr. Dumitru Gancioglu și Ion Ciacaru și li s-a pus în vedere ca în 24 de ore să părăsească comuna. Deși ei locuiau aici în comună de 5 ani încontinuu iar toate dările cuvenite către stat și comună fiind plătite la zi. Ei au fost aduși aici de către Oficiul Național Social de Colonizare iar, la urma urmei, nici o lege nu îndreptățea un jandarm să trimită afară din comună pe nimeni, totuși o încercau. Au fost sesizate toate autoritățile în drept despre acestea și, în mod personal, în nenumărate rânduri, am intervenit pentru ei.

Sub guvernul Iorgist m-am prezentat Prefectului cu o asemenea intervenție și mi-a zis, „Ce dumneata ești avocat de intervii pentru ei, sau faci pe avocatul?” I-am răspuns că sunt reprezentantul unui cult creștin și intervin pentru membrii mei, iar el mi-a spus că aceasta este treaba avocaților.

Cu capul în jos târât de căruțe

În anul 1932, mai 22, preotul ortodox Girip Ion și Mihail Vasile, învățător, în fruntea mai multor locuitori din comuna Măgura, s-au dus la casa de rugăciuni din satul Viiroaga, în momentul în care credincioșii își oficiau serviciul religios, pe la orele 4 p.m.

De îndată ce au intrat înlăuntru, vociferând, le-au cerut autorizația casei de rugăciuni, urmând, cum era natural, un schimb de cuvinte și dând buzna peste ei, le-au devastat casa de rugăciuni și i-au scos în brânci sub puternice lovituri. Punând mâna pe fratele Toader Plupcii, l-au dus și l-au pus într-o căruță, pe fr. Toader deasupra, cu capul în jos atârnat de căruță, târându-l, l-au dus în câmp, în marginea satului Căscioarele și l-au aruncat în câmp cu bagaj cu tot, bătut crunt și lăsat într-o stare vecină cu moartea.

Un martor ocular mi-a istorisit că sta într-o groapă în marginea drumului și l-a auzit zicând, „nu mă omorâți fraților că am copii. A fost internat în spitalul din Negru Vodă unde i s-au dat primele îngrijiri.

Personal l-am vizitat și a treia zi nu putea vorbi și nici nu putea auzi din cauză că-l târâseră cu capul în jos.

Cu lanțuri la mâini ca hoții de cai

Frații Tudor Stoian, Chiril Sert și Toader Plupcii din com. Măgura, satul Viroaga, jud. Constanța, au fost arestați, înaintați din post în post, pe jos, Parchetului Constanța și deferiți Judecătorului de Instrucție al cabinetului I, încheindu-li-se mandate de arestare cu Nr. 2003 din 14 aprilie 1932 și depuși la închisoarea civilă din localitate.

Frații din loc însă i-au vizitat, din când în când ducându-le cele necesare deale mâncării.

Legați cu lanțuri de mâini ca pe hoții de cai, frații au mers pe strada Scarlat Varnav, iar eu cu durere îi priveam și cu lacrimi în ochi, din mers, am zis „Ah, frate Pavele iată frații tăi din veacul al XX-lea duc și ei lanțurile pe mâini ca și tine și nu le este rușine de crucea Domnului nostru Isus Hristos”.

Peste 10 zile au fost puși în libertate. Sigur că aceste hărțuieli au dat naștere la o mulțime de procese, astfel câte cinci-șase procese erau în curs de judecată și enorme sume de bani s-au jertfit. Eminenții noștri maiștri avocați, Ștefan Sandu și Dr. Octavian Goruneanu au fost zeci de ani apărătorii noștri.

Astfel frații de mai sus fură condamnați la câte 3 luni închisoare și câte 4.000 lei amendă.

Toate procesele noastre, câte au ajuns la Onorata Curte de Apel din localitate, au fost achitate pentru motivul că frații nu au fost întru nimic vinovați de cele imputate.

Subliniez pledoaria în fața Curtei de Apel a savantului avocat, Decanul Baroului din localiatate, d-l C. Valahu. În procesul de mai sus, a impresionat adânc publicul, luând Biblia în mână a zis: „Acesta este păcatul baptiștilor pentru care sunt dați judecății, că citesc această carte și depuse Biblia pe catedra judecătorilor”… sigur arătând situația baptiștilor din lumea întreagă, făcând aluzie la persoanele marcante din lumea baptistă.

Contribuind mult și la rechizitoriul Procurorului general, arătând între altele că țara nu pierde nimic dacă toți cetățenii vor fi citit Biblia.

Rezultatul a fost că frații au fost toți achitați de orice penalitate.

Bătaie și iar bătaie

În anul 1933, iunie 6, fratele Ilie Ursu din comuna Dărăbani, jud. Constanța, pe când se afla în locuința sa, și-a făcut apariția deodată în casă preotul ortodox al comunei respective, însoțit de către primarul comunei.

În casa fratelui era o familie venită dintr-un sat vecin, anume Negru Vodă, după unele chestiuni personale, și aceștia le luară numele în scris. „Fiodor și Irina Cavaleova” fură invitați la primărie din ordinul preotului. Ajunși la Primărie, li s-au pus unele întrebări, sigur ca să găsească motive. Între timp, preotul chema pe mai mulți locuitori dintre cei mai violenți care, împreună cu preotul, începură a înjura pe cetățenii baptiști și mai mult preotul răcnea și se agita și îndemna pe locuitori să bată pe acești locuitori credincioși baptiști.

Însuși preotul îl lovi și trânti pe Cavaleova la pământ iar pe Ilie Ursu îl trase la o parte unde a fost lovit și el. Grație intervenției unor locuitori pașnici și cinstiți aceștia au fost scăpați din mâinile lor.

Era și natural, dacă autoritățile și conducătorii religioși bat și îndeamnă la a bate, la ce se mai putea aștepta de la ceilalți?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: