Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | mai 31, 2008

CONSFĂTUIREA DE LA ARAD

La inițiativa fr. Sărac Iosif, în zilele de 26-28 mai, 2008 a avut loc o consfătuire cu scopul de a analiza situația bisericilor baptiste din România în perioada comunistă. Am aflat că domnul Oti Bunaciu, președintele Uniunii Baptiste, a avut o atitudine moderată (deși dumnealui a cerut CNSAS-ului, in numele instituției pe care o conduce/Uniunea Baptista, să mi se retragă acreditarea de cercetător, în felul acesta păcatele vânzării din trecutul baptist să rămână mai departe tăinuite). Dumnealui a plecat înainte de încheierea lucrărilor, astfel a evitat (faptic) semnarea rezoluțiilor acestei consfătuiri. De asemenea, au fost voci care au condamnat cartea Pigmei și uriași, ca fiind făcută doar de un singur om și nu de o comisie. Ceea ce mă miră este că aceste voci nu au aplicat aceeași nemulțumire și cărților de istorie scrise de B.I și P.A. Au fost și voci care au apreciat apariția cărții Pigmei și uriași. În cadrul acestor discuții, frații prezenți au depănat amintirile, dificultățile și suferințele poporului baptist din perioada comunistă. S-au adoptat două rezoluții pe care le supun atenției cititorilor și pe care le consider pozitive și benefice. Ceea ce nu s-a realizat și ce mă umple de tristețe este faptul că nimeni nu a îndrăznit să-și mărturisească păcatul colaborării cu fosta și prezenta securitate, deși, din informațiile cu care am venit în contact, au fost prezenți frați care ar fi avut ce mărturisi și ar fi avut motive de căință și solicitarea iertării. Sentimentul pe care îl am este cel cuprins prin expresia „Vezi, greu se mai pocăiesc păstorii.” spusă de cineva din preajma acestor evenimente. Nimeni nu s-a pocăit, însă au fost câteva voci vehemente care au încercat să justifice acțiunile trecute și să împiedice clarificarea lucrurilor. Redau mai jos cele două rezoluții cu mențiunea că dintre cei de pe lista participanților frații Vereș T. și Bodor A. au fost de partea elucidării și rezolvării biblice a trecutului dar au fost nevoiți să plece înainte de a fi putut să semneze rezoluțiile, semnături care, în aprecierea mea, le-ar fi pus cu bucurie. Ceilalti care nu au semnat, nu au semnat. 🙂


Răspunsuri

 1. Mai bine mai tarziu decit niciodata. Ca si credincios baptist din Diaspora salut din toata inima rezolutiile … Multumesc Domnului ca s-a spalat o pata neagra si rusinoasa de pe fata Culutui. Multumesc Domnului pentru slujitorii care-au ramas drepti si integri in toata perioada comunista.

 2. Hristos a inviat!
  Cum s-a spalat pata neagra?frate Nelu?
  Daca cei care au tradat ,acum au tacut?
  Acum se puteau pocai,ca sa intre in Viata Vesnica cu Domnul…nu au facut-o,ptr.ca ocupa cu( )posturi de conducere in Cultul baptist.
  Daca m relua vechile obiceiuri biblice si am merge pe drepte si vechi carari,am simti cu totii…o inviorare.
  De ce lipsesc „nume cunoscute?”

 3. Frate Daniel,stiu ca Domnul a pregatit pentru fiecare ceva,,,daca traiesti in miciuna si necuratie,,,iti primesti plata..
  traim atat de diferit fata de doar 30 de ani,,,cand barbatul se imbraca in pantaloni..iar sora mai mare nu se marita dupa ce avea copii,
  cand baietii aveau tunsoare de barbati,,nu par galben,verde,,cu dungi si picatele..
  Dar noi ,trebuie acum sa stralucim,,cand e greu,cand
  ai tai te fac legalist,daca vrei sa umbli asa cum vrea Mantuitorul..
  Cum sa stralucim cand noroaiele ne acopar?
  Pocainta o predicam pentru altii…da ,in Imparatie duca-se altii,ca noi aveam treburi multe aici pempamntul acesta trecator..
  Spuneti adevarului pe nume,Ieremia,Ioan Botezatorul..nu au tacut!
  Domnul sa va dea putere indoita ca lui Elisei..stiu ca suntei un om credincios si drept,Domnul s ava insoteasca in totul totului tot.

 4. Nu am fost la întâlnire, dar ca urmare a celor citite îmi pun câteva întrebări cu voce tare.

  Ce s-a realizat concret, în afară de cele două
  declaraţii? Nu le-aş putea numi rezoluţii pentru că în spatele lor nu stă o entitate politică sau religioasă care să implementeze ceea ce s-a hotărât. Poate greşesc…

  Iniţiativa fr. Sarac este lăudabilă, dar cred că acum toţi cei ce ar fi trebuit să mărturisească ca, cu toţii să putem învăţa ceva din experienţa dânşilor, nu o vor mai face. Întâlnirea a avut loc, şi cu asta basta. Nimeni niciodată nu va mai organiza o întâlnire pe tema aceasta.

  A fost din cate îmi dau seama ceva de genul acţiuni făcute de preş. Băsescu în Parlament. Condamnarea Comnunismului…
  Mai era nevoie de aşa ceva?

  Cred că am aşteptat mult mai mult şi de aceea dezamăgirea este mare.

  Cred că trei tineri de 20 de ani, cărora li s-ar fi dat această temă ar fi făcut o treabă mai bună ca logistică. Şi-ar fi propus un scop mai mare şi poate cu ajutorul celor care au suferit pe nedrept ar fi realizat mai multe.

  Poate peste toate aceste ”rezoluţii” se va aşterne praful istoriei şi vom fi văzuţi ca nişte oameni care nu am stat cu mâinile în sân… Se va scrie peste câţiva ani că Baptişti au făcut totuşi ceva…
  Oare aşa să fie?

  Cred că avem o datorie sfântă faţă de credincioşi care au murit, suferit, rămaşi orfani, înfometaţi, bătuţi, înlănţuiţi, întemniţaţi, prigoniţi, alungaţi, fugăriţi, batjocoriţi. Nu credeţi?

  Această suferinţa îndurată ar fi o cinste dacă ea ar fi fost provocată unilateral de comunişti şi îndurată de noi toţi, dar ea devine un laţ în care ne prindem şi cu care ne sufăcăm pentru că ne-am pierdut mărturia prin suferinţa provocată de frate la frate, conducere cult la păstori, la fraţi şi biserici.

  S-ar putea spune foarte multe şi mult mai dureroase lucruri dar mai are rost…

  ,,Ascultaţi-mă, Leviţilor! Acum sfinţiţi-vă, sfinţiţi Casa Domnului, Dumnezeului părinţilor voştri, şi scoateţi afară din sfîntul locaş ce este necurat. Căci părinţii noştri au păcătuit, au făcut ce este rău înaintea Domnului, Dumnezeului nostru. L-au părăsit, şi-au abătut privirile dela cortul Domnului, şi i-au întors spatele…. De aceea mînia Domnului a fost peste Iuda şi peste Ierusalim, şi i -a făcut de groază, de spaimă şi de bătaie de joc, cum vedeţi cu ochii voştri. … Am de gînd dar să fac legămînt cu Domnul, Dumnezeul lui Israel, pentruca mînia Lui aprinsă să se abată de la noi.” (2Cronici 29:6-10)

  Apropiere de Domnul, Pocăinţă, Curăţire, Restaurare, Închinare, Darnicie, Trezire, Influenţă în Societate.

  Acesta este mesajul capitolelor care urmează în 2 Cronici

  Domnul să trimită un duh de cercetare.

  ”Nu ceea ce fac eu pentru El contează, ci ceea ce face El prin mine.” O.C.

 5. fr. Nelu Achim,
  Nu s-a spălat nici ”o pată neagră şi ruşinoasă”. Am uitat, sau nu am vrut să punem detergent în maşina de spălat a Uniuni… Uite că nici măcar nu era cuplată la priză.

 6. Sint surprins placut si neplacut de aceasta actiune. Placut ,pentru-ca D-zeu e bun si a mai dat o sansa de pocainta.Neplacut,pentru-ca multi au ratat sansa data de Tatal Ceresc pentru pocainta. Numarul mare de semnaturi lipsa si numarul mare de invitati(pastori) absenti,vorbesc foarte clar despre situatia grava de impetrire pe care D-zeu a ingaduit-o si din care cei in cauza nu se pot elibera.Cred ca fratietatea trebuie sa treaca la mijlocire pentru multi care stau duminica de duminica in fata si vorbesc altora in timp ce ei numai simt nimic nici pentru ei si nici pentru altii.Doamne ai mila.M.B.

 7. Se impune o clarificare la cele ce am scris în cele două postări.
  Am stat de vorba azi cu fratele Saracu. Din discuţia avută cu dansul am înţeles că majoritatea celor prezenţi ar fi semnat cele două rezoluţii dar pentru că au fost redactate destul de târziu mulţi nu au putut să-şi pună semnătura.

  Rugăciune, Rugăciune, Rugăciune… Doar Dumnezeu poate să lucreze şi să schimbe inimile oamenilor.

 8. De ce s-a redacatat tarziu,daca scopul intrunirii era sa se „faca ceva”? mi se pare neseriozitate>

  Am fost..dar n-am stat..n-am semnat,ca nu s-a redactat la timp…ce superficialitate!

 9. elisa,
  Asa sunt aceste intalniri, oamenii discută apoi se scriu documente ca urmare a hotărârilor luate. Îi înţeleg…
  O altă chestie fr. Saracu nu avea de unde şti cum va fi primit de comunitate de fr. păstori, dacă vor veni, cine va veni, etc.?
  Din spusele dânsului a fost ceva deosebit de frumos şi mărturiile unor deosebit de ziditoare. Asta a fost partea frumoasă, restul… la care deja am comentat, putea fi altfel dar nu a fost.

  Marele absent a fost Iosif Ton. După atâtea mese rotunde şi interviuri în ziare şi la BBC putea să vină şi să tranşeze personal situaţia dânsului. Păcat era o şansă…

  Reactivarea unor păstori ca şi informatori şi imposibilitatea accesului la dosarele dânsilor este o piatră care va atârna de gâtul Uniuni în anii care ne stau în faţa.

  ”Aduceţi-vã aminte de mai marii voştri, cari v’au vestit Cuvîntul lui Dumnezue; uitaţi-vã cu bãgare de seamã la sfîrşitul felului lor de vieţuire, şi urmaţi-le credinţa!” (Heb 13:7)

  Nu tuturor ci Uriaşilor…

 10. O intrebare: De ce atatia dintre participanti n-au semnat? Toti au trebuit sa plece inainte de incheiere? Sau au fost si unii care n-au vrut sa semnezeu?

 11. Marele absent T I ar fi putut da tonul si ar fi demonstrat pe viu ce inseamna un om care s-a pocait,,atunci cand esti pocait nu vrei sa planeze neadevarul asupra vietii tale,,
  Dar inainte este pocainta,restul ii urmeaza inevitabil:
  Marturisirea!

 12. Da acestia se bazeaza pe reactivarea dosarelor lor,care in fata lumii le asigura o protectie definitiva,pare-se;
  nu si in fata lui DUMNEZEU!

 13. VOi, toti ce azi in locuri-nalte stati,
  In partasie cu Cerescul Tata
  Lauati aminte si fiti tari! Vegheati
  Sa nu cadeti din starea preainalta!

  Caci cine iarasi va va ridica
  Si cine-o sa va ierte renegarea
  Cind voi pe cruce-L veti fi inaltat
  Din nou,pe Cel Ce v-a adus salvarea…..?

 14. Excelent! De apreciat iniţiativa aceasta! Cartea „Pigmei şi uriaşi” este o carte excelentă din punctul meu de vedere.
  Sunt de acord ca personajele care au făcut poliţie politică să nu mai ocupe funcţii! Vasile Talpoş e un astfel de personaj!

 15. Ce, vroiaţi ca Vasile Talpoş să îşi semneze propria sentinţă? Daca aţi şti ce securistic se comportă cu studenţii şi ce jalnic examinează studenţii la examenele orale, aţi spune că acesta e ateu nu pocăit, darămite profesor univ. dr. în teologie!!!!

  (un fost student şi masterand al Facultăţii de Teologie Baptistă). Actual membru şi jurnalist în Societatea Internaţională pentru Drepturile Omului – de aia am curajul să vorbesc….

 16. Încă o dată feicitări pentru cartea fratelui Daniel Mirtrofan! A adus lumină în întunericul baptist nedorit a fi luminat şi elucidat!

 17. Unii au semnat altii nu rezolutiile. Cei care n-au semnat au dat vina pe intarzierea redactarii altii poate pe faptul ca trebuiau sa fie in alta parte la timp etc. Eu propun ca fiecare pastor sa trimita la Uniunea Baptista din Romania o declaratie pe propria raspundere cu textul: „Declar avand ca martor pe Domnul Isus Hristos, ca nu am colaborat cu securitatea, iar daca mint Dumnezeu sa se poarte cu toata asprimea fata de mine mincinosul”. Cei care nu trimit si aici ma refer mai ales la cei de dinainte de `90, automat sa fie considerati din oficiu colaboratori, pentru ca nu au avut curajul sa faca o astfel de declaratie. Iar pentru cei care recunosc si marturisesc se pocaiesc de colaborarea lor toata stima si respectul pentru curaj si atitudine. Domnul sa aiba mila de noi pacatosii.

 18. Ar fi ceva sa se impuna aceasta declaratie, dar din cite stiu ca cerut ceva asemanator, si toti au raspuns ca nu au colaborat. Aici este problema, cind fr. Ton a recunoscut ca a fost colaborator, a specificat ca sint multi pastori care au colaborat pe vremea dinsului. Nici nu banuiti ?????……..sau i-i banuim pe multi dar nu zicem numic.

 19. logiK si elisa,

  Desi aveti, in mare, dreptate, nu pot lasa in public comentariile voastre. Sper ca voi beneficia de intelegerea voastra.
  Daniel

 20. Am participat la întâlnirea de la Arad şi –din această perspectivă – consider că este util să scriu câteva cuvinte. Văd că există un interes pentru acest eveniment şi –sper- ca demersul meu să contribuie la cunoaşterea adevărului. Voi puncta matematic câteva precizări :
  1 Nu mi-am propus să particip pentru că nu am fost pastor în perioada comunistă. (Din 1986 am fost implicat activ, ca laic, în slujirea bisericii, ca diacon si apoi prezbiter.) O întâlnire programată miercuri m-a adus în Arad iar marţi după masa –împreună cu un coleg- ne-am hotărât să mergem fiindcă aveam un timp liber. Nu ştiu ce a fost în prima zi.
  2 Prima surpriză : numărul foarte mic de participanţi. A doua surpriză : grup mic dar extrem de eterogen : pastori pensionari, pastori activi (unii tineri), lideri de comunităţi, de Uniune, reprezentare a diasporei (Nicolescu şi Sărac) etc. A treia surpriză : luările de cuvânt în marea majoritate nu s-au axat pe mărturisiri a vreunor slăbiciuni sau frângeri ci au evidenţiat aspecte de curaj şi demnitate în vremuri grele.
  3. Ideea rezoluţiilor a fost a fr. Sărac (cel care a şi moderat întâlnirea) El a simţit spre ce finalitate se îndreptau lucrurile iar presiunea timpului devenise greu de suportat. In momentul începerii lucrului pe conţinut, am intervenit şi eu dându-mi seama că după multe vorbe, rezoluţiile trebuie să fie cât mai concise şi precise, în consonanţă cu scopul iniţial al întâlnirii.
  4 Era nevoie de două rezoluţii pentru că am simţit pericolul unui „ghiveci” în care cele bune compensează pe cele rele şi astfel amestecate lucrurile lăsau impresia unei normalităţi „cu de toate”. M-am „luptat” pentru a fi două.
  5. Prima rezoluţie nu şi-a propus să detalieze grade de vinovăţie în colaboraţionism (deşi sunt de acord că aşa trebuiesc judecate faptele). Am gândit să anatemizăm faptul în sine, lucru important în contextul acelei întâlniri în care părerile nu au mers numai în această direcţie.
  6. A doua rezoluţie am conceput-o ca pe o declaraţie reparatorie (oare e posibil aşa ceva?) pentru cei care au preferat să fie „frânţi” în trup dar nu în cuget. Am propus să existe măcar o zi a eroilor baptişti în care să-l cinstim pe Dumnezeu pentru că ni I-a dat.
  7. Punctul 3 al primei rezoluţii mi-a aparţinut şi am solicitat introducerea lui pentru că este ceea ce îngrijorează cel mai mult acum. Este o diabolică prelungire în prezent a unui trecut de care (în aspectele negative) vrem să ne vindecăm. Eu nu cunosc nume care să servescă de exemple aici. Dar nici dintre cei care au colaborat în trecut nu cunosc pe cineva care să fi recunoscut aceasta înainte de a fi dovediţi prin documente. Asta nu inseamnă ca n-au existat. Măcar cei (eventual) reactivaţi să ştie că ne pasă. Nu putem rupe trecutul de prezent.
  Acest punct a stârnit o furtună de discuţii iar din moment ce „biruit-au gândul”(vorba cronicarului) unii nu au semnat această primă rezoluţie. Nu comentez aceasta.
  8. Rezoluţiile au fost redactate marţi seara şi miercuri dimineaţa. Unii au trebuit să plece. Cei mai mulţi nu au semnat nemaifiind prezenţi miercuri la prânz când s-au pus în forma de document şi au fost semnate.
  9 E clar că nu s-a realizat ceva extraordinar la Arad. Dar nu regret că am participat. Rezoluţiile ca documente ce exprimă hotărârea luată de o colectivitate în urma unor dezbateri se încadrează în logica termenului. Problematica pe fond o va rezolva numai Dumnezeu nu prin rezoluţie ci prin răsplată. In ziua aceea…

 21. Cred că o lege a lustraţiei în Cultul Baptist nu ar strica, dimpotrivă, ar fi indicată!

 22. Uite ca ne+a dat Domnul,prin grija Sa,sa stim macar cum ne aflam…da..numai „ziua aceea” va dovedi totul,cand pentru toti va fi prea tarziu,,,toti cei care ne subestimeaza ca frati.

 23. Multi care au colaborat cu securitatea dintre pastori nu vor sa-si recunoasca pacatul in fata bisericii pentru ca sint stapiniti de pacatul mindriei.Unii sant mari ora tori dar ei au uitat un lucru.Mindria pateaza tot ce atinge.Mindria nu simte sentimentul de a fi indatorat nici fata de DUMNEZEU dar nici fata deoameni.Este usor sa-ti gasesti placerea in ginduri frumoase si sentimente evlavioase in fapte mari de predare .In timp ce sentimentul cel mai sigur este inlaturarea eului..Nu arata ceia ce nu iesti ca si asa nu faci nimic.Nicodim fariseul se adreseaza lui ISUS cu vorbele :Invatatorule noi stim. ISUS ai spune ca nu a sti ci a fi nu invatatura ci viata nu cunoasterea ci puterea duhului lui DUMNEZEU Nasterea dinnou.Intrebarea care ser pune este ;doreste constiinta acestor oameni iertare si dreptate?

 24. CEL PUTIN STIM CUM STAM NUMAI CA TIMPUL TRECE SI LUCRURILE TRENEAZA.

 25. CU multi ani in urma Mitropolitul banatului domnul NICOLAE CORNEANU nascut la noI la CARANSEBES

 26. a recunoscut ca a colaborat cu securitatea si a persecutat colegi preoti din subordinea d-lui .ACUM zilele acestea d-na MONA MUSCA vazind ca multa lume din partidul democrat nu o doreste a refuzat sa mai candideze desi ar fi cistigat sigur. DOMNUL CORNEANU este stimat si apreciat in continuare si d-na MUSCA a aratat ca stie sa fie o femeie inteleapta si cu onoare.Noi zicem ca ei sint din lume ..Noi str ecuram tintarul si inghitim camila.

 27. Intimp ce unii ne arata ce fel de popi am avut dela GOGA incoace.Altii ca daniel branzei ne arata ca au fost sfinti .Si asa apare la amintiri cu sfintidirectorul in formato iuoan bunaciu mai apare un alt virf simion cure comic vestit.Ar trebuii sa apara si tunea ioachim gavagina irimia mara corneltraian grec gheorghita stanca talpos si husanu.SI ar fi totul in regula.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: