Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | ianuarie 31, 2008

31 ianuarie 2008, sărbătoarea naţională a delatorilor

Nu bănuiam că se va întâmpla aşa de repede.  Astăzi Curte Constituţională a desfiinţat baza legală de funcţionare a CNSAS-ului prin acceptarea, în unanimitate, a excepţiilor de neconstituţionalitate la Legea 187, invocate de Voiculescu Dan.  Odata cu publicarea in Monitorul Oficial, instituţia CNSAS-ului îşi va înceta activitatea.  Deşi instituţia era parazitată şi uneori nepotentă, totuşi era o şansă a fiecărui cetăţean de a îşi vedea dosarul întocmit de securitate (aşa cum era, cu trecutul fiecăruia).

Delatorii vor avea de acum încolo un erou căruia îi vor putea ridica statuie.  De acum încolo, nenumărate conştiinţe nu vor mai avea ceas deşteptător.  Se bucură întunericul, s-a făcut beznă în jurul lui.

N-am ştiut când am afirmat odată, că cei ce vor veni după noi vor spune că nu ne-am cunoscut vremea cercetării,  n-am ştiut că vremea aceea va veni aşa repede.  Este o zi de doliu naţional.

Biserica mai are totuşi o şansă.  Duhul lui Dumnezeu mai poate cerceta sufletele schimonosite.  Delatorii baptişti pot să facă ceva.  Să se denunţe singuri, într-o stare de pocăinţă şi să-şi primească eliberarea, iertarea şi restaurarea.

Psalmul 139:11 Daca voi zice: „Cel putin întunerecul mă va acoperi, şi se va face noapte lumina dimprejurul meu!”
12 Iată că nici chiar întunerecul nu este întunecos pentru Tine; ci noaptea străluceşte ca ziua, şi întunerecul ca lumina…
23 Cercetează-mă, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Încearcă-mă, şi cunoaşte-mi gândurile!
Psa 139:24 Vezi dacă sînt pe o cale rea, şi du-mă pe calea veciniciei!


Răspunsuri

 1. Se vede ca presiunea este mare si inca sunt multe ascunse. Care este urmatorul pas? Sa fie Evanghelizarea asa cum vor unii? Fara sac si cenusa, fara ca cei ce au turnat sa fie demascati nu exista asa ceva. Avem ceea ce am ales, dar trag nadejde ca Dumnezeu va lucra si lucrurile nu vor ramane asa. Daca se face vreun demers si este inspre accesul la aceste probe as vrea sa stiu deci sper sa-l anunti Daniel. Sau poate va trebui sa il initiezi, cine mai stie?

  Avem un neam cu un specific care ma face sa ma simt rusinat ca sunt roman, neseriozitatea. Azi e alba, maine-i neagra.

 2. Acum vedem mai clar cat de aservita fostei securitati a ramas justitia din Romania. Influenta fostei securitati este inca foarte puternica in societatea romaneasca in toate structurile ei, in justitie, in celelalte structuri guvernamentale, in parlament, chiar si in sfera neguvernamentala. Ma refer aici la societatea civila, la biserici, la sfera afacerilor etc.

  Ce va face biserica? Ce-a facut si pana acum. Probabil ca la nivel reprezentativ national se va specula aceasta decizie a CCR pentru blocarea dezvaluirilor privind trecutul colaborationist. Si tot ca si pana acum vor fi si actiuni nesubordonate conducerilor cultelor care vor incerca sa restabileasca adevarul cu privire la trecut.

  Cred cu tarie ca, daca Dumnezeu vrea sa aduca la lumina trecutul incetosat al vietii cultelor, o va face, indiferent care va fi atitudinea unor oameni sau a unor institutii.
  Vai de cei ce jubileaza la auzul acestui verdict al Curtii Constitutionale si nu se tem de Scaunul de Judecata al Mielului, slavit sa-I fie numele in veci.

 3. Frate Mitrofan ,ai lucrat cit a fost ziua ,uite ca acuma se pare ca se inopteaza,asa cum spune cintarea, si poate nu vei mai putea lucra.
  Domnul sa-ti rasplateasca pentru ceea ce ai adus la lumina pina acum.

 4. Daniel,
  Azi dimineata mi s-a lipit inima de Deut. 3:22 „Nu te teme de ei; caci Domnul Dumnezeul vostru va lupta El insusi pentru voi.”
  Dupa ce-am aflat despre decizia CC, mi-am adus aminte de 2Cor. 13:8 „Caci n-avem nici o putere impotriva adevarului ci pentru adevar.” Asadar, nu sunt forte care sa poata impiedica aflarea adevarului.

 5. Mda. Acel forum al deconspirarii nu mai are acum de ce sa se agatze decat constiintele oamenilor. Daca inscrisurile negru pe alb nu i-au clatinat sufleteste, darmite acum cand totul (pe nedrept) ramane „intre mine si Domnul”?
  Ma gandesc de ce au mai infiintztat CNSAS…ca sa ne dea sa gustam un pic si dup-aia gata? Am impresia ca se joaca cu noi ca pisica cu soarecele…Din fericire „Pisica de Sus” se va „juca” definitiv la sfarsitul veacurilor. Argument:
  Psalmul 2:4 – Cel ce sade în ceruri rîde, Domnul Îsi bate joc de ei.

 6. Sunt prea multi oameni manjiti,din cei care fac parte din bogatii aceseti lumi.
  Se fac presiuni,se trag sfori,si uite asa scapa si ai nostrii,care cred ca au fost informati,de ceea ce se pregateste.
  De asta nu au iesit la rampa.

 7. S-a afirmat ca Biserica mai are o sansa, ca Duhul lui Dumnezeu mai poate cerceta sufletele schimonosite. Ma intreb dece abea acum apelam la Dumnezeu si la Duhul Sau si nu am facut-o dela inceput? A fost oare mai eficienta lucrarea de recuperare a celor vinovati de tradare cu ajutorul CNSAS decat cu ajutorul Duhului lui Dumnezeu? sau am crezut ca documentele dela CNSAS pot sa convinga pe cei pacatosi mai eficient decat poate s-o faca Duhul Sfant? Dece Dumnezeu, mai intotdeauna, este ultima sansa si nu prima sansa?
  Domnul sa se indure de noi dupa bogatia harului Sau!

 8. Acum va incepe un alt fel de joc, ce-i care au fost descoperi-ti si rusina-ti, nu vor suporta ca ce-i nedescoperi-ti sa doarma linisti-ti .Ce-i descoperi-ti i-i vor da in vileag pe ce-i inca ascunsi,iar noi ce-i care nu ne-am unit cu ei v-om sta si ne v-om mira ce va iesi la suprafata.Va fi un razboi intre ei.

 9. Nici o grija,ca Domnul stie ce face.

  Acum urmeaza alta etapa,dar Domul are totul,absolut totul in mana,si acei mincinosi,acei tupeisti,impostori,se vor vedea deodata in millocul drumulu
  dar poate nu mai e cale de intoarcere,pentru ca lui Dumnezeu nu-i place viclenia,
  si nci nu poate lucra in sufletul viclean.

 10. Dă clic pentru a accesa D051_08.pdf

  Docomentul stimabile. Pt cei ce gasesc placere in buchisirea legilor asta e linkul catre documentul complet al CC privind CNSAS.

 11. J.R.

  Cele scrise mai sus nu au exclus niciodata faptul ca sansa a fost de la inceput. Inca din anul 2002 s-a hotarat ca pastorii care au colaborat sau nu sa dea o declaratie notariala despre acest fapt. Cei care au colaborat ar trebui sa iasa din lucrare conform acestei hotarari. Sunt aproximativ 5 ani de atunci. Realitatea este ca atunci cand alte metode pier, aceasta totusi mai ramane. Dumnezeu lucreaza cand intr-un mod cand intr-altul, numai oamenii sa ia seama.

 12. Pana acum s-a privit numai dintr-un punct de vedere,mi se pare:al pocaintei si recuperarii celor care au pacatuit,ceea ce nu e gresit.Dar nu s-a insistat si asupra faptului ca biserica este un Trup;cand apare un focar de infectie,care colecteaza ,suferinta este a intregului trup (febra,dureri,stare generala proasta,transpiratii,etc ).Cei din jur pot sa nu-si da seama care este cauza,poate chiar omul bolnav sa nu stie.Tratamentul include obligatoriu incizia colectiei purulente si drenarea,in asociere cu tratament antibiotic.Posibil ca locul respectiv sa nu se vindece cu „restitutio ad integrum „si sa ramana o cicatrice,dar organismul este vindecat.Ar trebui sa privim pocainta ca metoda de drenare a unei colectii purulente care a colectat ani de zile si a imbolnavit intregul trup al lui Cristos.Cred ca a venit vremea de vindecare.”Vindeca-ma ,Doamne,caci imi tremura oasele.”(Ps.6:2)

 13. Ce se intampla cu cei care erau in biserici printre noi dar niciodata nu au facut parte din trup ?
  Parerea mea , ca unii din cei ce au turnat pe frati n-au fost niciodata nascuti din Dumnezeu.
  Uitati-va la cei care nici acum nu recunosc ca au vandut poe frati ; un copil al lui Dumnezeu mai greseste, mai cade , pacatuieste dar apoi se pocaieste si se ridica ( exact ce spune Pavel ) nicodata nu ramane pt multa vreme in mocirla.
  Ai gresit , ai cedat , ai vandut pe frati , ai dat note informative s-a intamplat orice om greseste nu ? dar iti dai seama ca ai gresit Duhul Domnului te cerceteaza iti pare rau te pocaiesti ceri iertare de la biserica de la familii de la frati si dupa aia de la Tatal Ceresc dar niciodata nu ramai acolo fara sa te pocaiesti. Asa procedeaza cel nascut din Tatal cel puti asa ma invata pe mine biblia.
  Cei care nici la ora actuala nu-si recunosc greseala , ci mint cu nonsalanta pe toata lumea , mai au si functii de conducere fie in biserici scoli uniune s.a.m.d. nu au nimic de a face cu Dumnezeu. Ei nu fac parte din trup nu vad cum am putea fi madulare impreuna cu ei ; da ar trebui sa ne doara ca merg in iad daca nu se pocaiesc si asta incearca sa faca unii dintre noi , sa le traga un semnal de alarma pana nu e prea tarziu pentru pocainta.

 14. Pt Livius:
  Problema ridicata de dvs. e serioasa: sa pacatuiesti zeci de ani si fara mustrari de cuget, si fara nevoie de pocainta, cf. 1 Ioan, inseamna ca nu-L cunosti pe Domnul. Pina la urma lucrul acesta ramine in seama Domnului. Totusi, incercind sa raspundem la intrebarea: cum pot ei dormi linistiti, cred ca trebuie sa luam in considerare citeva lucruri legat de fostii “colaboratori” (dupa mine nu doar cu securitatea ci mai larg cu regimul comunist):
  -ei considera ca s-au sacrificat pt noi si ca au salvat biserica.
  -faptul ca unii (mai ales conducatorii) colaborau era un lucru cunoscut si quasi-acceptat ca si cum “n-ai ce-i face, asta e!” Erau pastori care plecau anume in duminica in care urma sa se intimple ceva mai riscant, pt a scapa de “intrebari/rapoarte”.
  -despre rapoartele de protocol vis a vis de straini, unii pastori recunosteau dechis ca le dadeau (am auzit eu pe unii in comunism). Popescu face si el referire la asta in scrisoarea deschisa catre Tson. Cei ce le dadeau se aparau spunind ca asta-i legea (Talos povesteste ca au fost instruiti in acest sens dar el a repins lucrul acesta pt ca asa zisa lege nu fusese publicata in Buletinul oficial). Apoi, mai ziceau ei, ca e o problem a de cuget (zona gri). Fiind translator, problema m-a interesat in mod deosebit – dar n-am dat niciodata nici-o nota de protocol. Unul dintre pastori se apara in Pigmei spunind ca nu facea nici-un rau cu notele de protocol.
  -altii au recunoscut ca au colaborat si au incercat sa “indulceasca cu miere” relatiile cu autoritatile in general.
  – unii dintre ei au recunoscut partial in conversatii cu apropiati sau colegi pastori, dar au descris totul ca pe o persecutie
  -cunosc un frate care s-a gindit ca daca tot trebuie sa fie cineva s-a oferit el ca-i mai inteligent (“mi-au rupt sira spinarii-spiritual vorbind”- martusisea el dupa 15 ani).
  -sfatul dat de Alexa Popovici (o personalitate) lui Geabou (ucenic al sau) a fost : “accepta, nu-i confrunta, dar scrie numai predici in declaratii”…
  -raporturile pastor – biserica erau diferite in comunism. (Talos spune bine ca pastorul era intr-o pozitite hegemonista). Din cauza asta pastorii erau aproape intangibili; nu marturiseau nimic si nu erau “accountable” /raspunzatori decit inaintea Domnului, eventual comunitate/ceata presbiterilor, etc… De-aici, cred eu, si dispretul lor fata de noi…care punem intrebari (cu ce putere?)..Un fost presedinte de Uniune, mort la citiva ani dupa revolutie spunea unui apropiat: “ce-am facut eu ca aia [securitate] duc cu mine in mormint; nimeni nu va afla nimic” –Asta era filozofia lor: noi [astia] nu puteam pricepe…
  EU RESPING toate cele de mai sus. Dupa cum s-a vazut in documentele publicate de Centrul de istorie, declaratiile erau mai vinovate decit accepta aceste “scuze/explicatii”..
  Trebuie insa sa acceptam ca educatia si mediul ne infuenteaza in a a ne INGROZI de unele pacate mai tare decit de altele!!!. De exemplu, in cultura baptista dinainte de revoltuie avortul era ilegal (exceptii medicale, 4 copii, etc) dar acceptabil in plan spiritual!!! N-am auzit o predica pe tema asta inainte de ‘90. Spre cinstea lor, catolicii si unii ortodoxi (I. Alexandru) au fost mai “curati” decit noi la capitolul acesta!!!
  CELE DE mai sus si altele, CRED EU, i-au facut pe unii si ii face in continuare sa creada ca Dumnezeu “va intelege situatia”, iar noi –citiva- exageram. Cred insa, Livius, ca e greu sa credem ca 50% (colaboratori) din pastori si sute de baptisti-informatori nu-L cunosteau pe Domnul pt ca NU clarifica/marturisesc public, desi ar trebui! Eu cred ca e pacat mai mare decit accepta “ei”! Dar numai Duhul poate convinge omul de pacat!!!

 15. Frate Doru vorbiti numai de cei care intradevar au facut ce au facut numai ca sa nu sufere biserica ; vreau sa stiti ca nu la ei ma refeream ci la cei ce au facut-o din alte interese.
  O sa va scriu maine mai multe de la servici ( sunt propriu-mi sef ca sa zic asa deci no problem in caz ca ma judeca cineva ca trag chiulul la servici )
  ca acum as vrea sa petrec ceva timp cu familia mea daca nu va e cu banat.
  Un singur lucru va mai scriu ; eu am crescut in familie de pastor : tata era pastor , fratele lui era pastor , am un frate pastor s.a.m.d.
  Maine o sa va mai povestesc despre aceste lucruri daca o sa-mi ingaduiti.

 16. Am scris un msg dar n-a aparut frate Doru nu stiu de ce ; o sa va mai scriu maine acum vreau sa petrec un pic cu familia.

 17. Aha acum a aparur mai vb maine.

 18. Se pare ca activitatea CNSAS va continua oarecum. Incpe sa fie interesant.

 19. frate Livius,se pare ca e tot mai trist,ca nu suntem tari si hotarati,…ne asteapta vremuri grele,Scriptura spune ca vine apostazia,nu trezirea,e mare nevoie sa fim uniti,cei care se sraduiesc sa faca Voia Domnului!
  Mare nevoie avem de pastori care sa iubeasca turma.

 20. CNSAS va continua cumva…
  Stiam ca Dumnezeu nu lasa lucrurile astea ascunse la nesfirsit. Rezulta din istorie si din Scriptura ca Domnul face din cind dreptate… si sigur ca „alesilor Sai” le „va face dreptate” completa la Judecata finala… Este interesanta, in acest sens, cintarea Mariei (maica Domnului), cintare care e inspirata din cintarea Anei… Wurmbrand o numea „un imn al revolutiei sociale”. Stiu ca suna cam a teologia eliberarii, dar este unul din textele care arata ca Dumnezeu face din cind in cind dreptate (pe cei puternici ii scoate cu miinile goale).. Degeaba ne ascundem dupa scurgerea timpului; tot mai bine „iesim” daca ne pocaim…

 21. ce liniste mare s-a asternut peste mari si tari..
  o fi linistea dinaintea furtunii?

  bietii oameni care se ascund,si tac chitic acum!

  or fi ei mari,dar tocmai de aceea vor iesi cu mainile goale,ca Alexandru Macedon,ca sa arate lumii,
  ce ducem cu noi…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: