Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | noiembrie 27, 2007

Consecințe ale colaborării cu cel rău

people-2142.jpg

Caz din Biserica Pătrăuți, jud. Suceava

(povestit de cel în cauză după anul 1990)

consemnat de Gh. Mitrofan

Un frate de frunte în Biserica Pătrăuți, membru în comitet, avea servici ca și factor în cartierul Ițcani, orașul Suceava. Cei din securitate căutau o persoană potrivită, care să le poată da informații despre tot ce se petrece în biserică. El având rude printre cei ce erau membri de partid, l-au fixat, au stat de vorbă cu el, au insistat, vrând nevrând, i-au promis multe, l-au avansat în serviciu, l-au asigurat că nu vor face nimic rău și că el nu va avea nici o neplăcere, deoarece totul se va face în secret, fără a ști nimeni. La stăruința acestora s-a lăsat înduplecat, convenind a da anumite informații ce credeau ei că sunt necesare, dar acestea să nu fie știute de nimeni, nici chiar de familie iar ei vor avea grijă și de copiii lui, pe care i-a dat Dumnezeu – să aibă un viitor bun.

Astfel prins în această capcană, trebuia să ia aminte la tot ce se vorbea în comunitate, în biserică, precum și să noteze toți musafirii care veneau și predicau în adunare; numele, adresa lor, data venirii, data plecării, unde au fost găzduiți, precum și tot ce au vorbit.

Potrivit planului impus, uneori era chemat la partid în timpul de lucru de la servici, după servici, sau seara la ore nepotrivite. Soția care cunoștea programul de la serviciul lui, plecarea și venirea cu autobuzul, văzând că întârzie uneori, se interesa, de la alții care lucrau cu el, dacă a plecat de la intreprindere. După câtva timp, a observat că ceva nu e în regulă, căci nu vine la timp acasă. Uneori, seara își făcea drum în oraș pe anumite motive nu prea întemeiate sau strict necesare. Lucrurile repetându-se, ea a început să suspecteze relații de infidelitate familială și un cui de gelozie s-a înfipt în inima ei. Având aceste convingeri, când mai voia să plece de acasă îl oprea, cerându-i socoteală unde merge, la cine se duce, de ce azi la această oră, să amâne pe altă dată etc. Dar cu toate insistențele ei, cu toate lămuririle lui, acceptate sau nu, el trebuia să mintă și să invoce situații fără temei.

Calvarul a început să se dezlănțuie în toată furia lui. Ea nu-l mai slăbea din curvar, stricat, pramatie: “Du-te de te culcă la curvele tale, să-ți dea de mâncare amantele tale, să te spele târfele” etc. Iar dimineața, când pleca la servici, era petrecut cu ocară și batjocură, fără a i se mai da supliment [pachet cu mancare, n.a.], îndrumându-l: “să te îngrijească destrăbălatele care ți-au cucerit inima“ etc., “să-ți pună în geantă mâncare“ etc. Așa la plecare și la venire era întâmpinat cu dușmănie, ocară și respingere iar noaptea nu mai aveau somn nici unul, nici altul. Zi și noapte amândoi fierbeau ca într-un cazan în clocot. Masa nu mai era masă și somnul nu mai avea odihnă. Dar nu numai atât, ea îl descria în cuvintele cele mai urâte fraților din biserică, rudelor și vecinilor. Lupta și duelul nu înceta nici ziua, nici noaptea, erau puși pe jar și orice bunăvoință șo serviciu familial au încetat. Au ajuns ca într-un chin de iad, de nesuportat. Până la urmă, starea aceasta a dus la înbolnăvirea de nervi a soției, cu ieșiri necontrolate, încât a trebuit să fie internată în spital la Suceava, apoi dusă la Iași și la diferiți medici specialiști, dar totul era în zadar. Când revenea în familie, focul din nou începea să ardă cu și mai mari vâlvătăi, încât, la fiecare îi venea să-și ia lumea în cap și să plece. Starea devenise de nesuportat, căci mâna lui dumnezeu apăsa asupra lor. Fratele fiind conștient de tot ce se întâmplă, căci nuiaua lui Dumnezeu este asupra lor, și-a luat inima în dinți și, în disperarea lui, s-a dus la cei de la securitate și le-a spus că el nu mai poate să facă acest serviciu, deoarece i-a distrus familia și nu mai are liniște în familie nici ziua, nici noaptea. Le-a povestit tot necazul lui și apoi a încheiat hotărât: Faceți-mi ce știți, băgați-mă la pușcărie, omorâți-mă, dar eu nu mai pot să vă fac acest serviciu care a adus pe soția mea la nebunie.”…

Acești oameni și-au dat seama că i-au distrus familia, că au ajuns la disperare și că focul geloziei îi macină, au discutat și apoi au hotărât să-l dezlege de această obligație, urmând să caute pe un altul în această slujbă demonică.

Mușcat de șarpe, într-un chin groaznic, gustând din cupa amară a iadului, fratele s-a căit, a strigat după îndurarea lui Dumnezeu și El, în mila Lui, l-a scos din acest teren periculos al morții. Totuși pacea în familie și sănătatea soției cu greu au revenit. Acest păcat care a zdruncinat pe părinți n-a rămas fără urmări. Băiatul lor cel mai mare, văzând cele întâmplate între părinți, ca și creștini, a înclinat spre duhul de necredință care aplana asupra societății, a luat calea lumii și nu s-a mai pocăit nici astăzi. Dând mâna cu vrăjmașul, această familie a plătit un preț foarte scump, pierderea fiului lor drag, zdruncinarea sufletului și trupului lor iar, ca familie, au fost salvați ca prin foc, cum este scris: “Dumnezeul nostru este un foc mistuitor“ (Evrei 12:29), Grozav lucru este să cazi în mâinile Dumnezeului celui viu“ (Evrei 10:31), Cine își ascunde fărădelegile, nu propășește, dar cine le mărturisește și se lasă de ele, capătă îndurare“ (Prov. 28:13)

Din întâmplarea aceasta, ne rămâne ca învățătură avertizarea Cuvântului lui Dumnezeu: „Cutremurați-vă și nu păcătuiți.” (Ps. 4:4)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: