Publicat de: centruldeistoriesiapologetica | noiembrie 26, 2007

CAZUL FR. GEABOU PASCU

Cazul fratelui Geabou, in opinia mea este unul dintre cele mai putin grave. Din ceea ce mi-a relatat dansul a fost doar o mica cadere de moment dupa care a urmat o redresare imediata. Tind sa cred ca adevarul este chiar asa, datorita faptului ca dansul mi-a relatat intamplarea si mi-a spus numele conspirativ pe care l-a primit (Ionescu Petre), lucru pe care nici un alt pastor, cu care am discutat si care a colaborat cu securitatea, nu l-a facut. As fi dorit mult ca dansul sa iasa public si sa dea tonul la altii ca si ei sa faca ceea ce a facut dumnealui. Poate ca sunt subiectiv, imi este ruda prin alianta, totusi il apreciez mult mai mult (cu slabiciunile si calitatile sale) si cred ca fr. Geabou are mai multa verticalitate decat toti ceilalti care au colaborat si se ascund dupa tot felul de scuze. Si lupta si necazurile care au urmat au dovedit aceasta. Citind urmatoarele randuri, dintr-o corespondenta cu dumnealui avuta in contextul postarii pe grupul masa_rotunda a declaratiei de colaborare a fr. Ton, cred ca se poate invata ceva din istoria acelor vremuri si se poate constitui un indemn ca altii sa-i urmeze pilda. (textul este ne-editat)

Draga fr.Daniel,

Fr.Ton mi-a scris si mie ,referitor la situatia lui,situatie despre care auzisem in S.U.A. dar n-am crezut pina am citit declaratia lui.

Eu iti trimit aici ,scrisoarea lui adresata mie precum si raspunsul meu la scrisoarea lui,in care i-am amintit lucrurile pe care le stia si la care referire si in scrisoarea ,declaratia pe care mi-a trimis-o ,dupace a primit scrisoarea dela ,mine.

In ce ma priveste,eu n-am tinut ascuns nimic,din contra am spus fratilor imediat situatia prin care am trecut, cerindu-le sfatul pentru a esi din incurcatura.

N-am fost folosit de ei in nimic care sa-mi faca probleme de constinta,ca sa fie nevoie sa-mi cer iertare dela cineva.

Am fost urmarit de ei,persecutat,arestat ,amendat,perichizitionat,batjocorit in ziare si reviste,etc fapte cunoscute de fratietate ,fapte care nu se potrivesc cu un colaborator cu acesteaa…Oare pentru care motiv as fi colaborat cu ei? Pentru ce avantaje de care am beneficiat ?

Eu nu pun pe internet nimic,fiindca eu am toate lucrurile rezolvate cu Dumnezeu .,

Cel cu care am colaborat si colaborez si acum cu mare bucurie si satisfactie este Dumnezeu.

Cred ferm in judecata Lui, si nu ma tem de nimic inaintea Lui in ceiace a insemnat relatia mea cu securitatea.

Ma bucur ca am putut pentru o vreme asa cum m-a sfatuit Alexa Poovici sa le predic Cuvintul.

Apropo,Cind am refuzat sa semnez angajamentul lor,am motivat aceasta zicind:”fiindca nu vreau ca numele meu sa fie scris oriunde”

Atunci comandantul securitatii s-a infuriat m-a injurat in mod grosolan,zicindu-mi:”Pai cine esti tu ma nemernicule …ce conteaza numele tau,cind in fata mea tremura o tara..”.

Dupa aceia a adus o masina IMS in care m-a pus culcat cu palaria pe ochi ,ca sa nu vad unde ma duce…..la tribunal sa ma judece..

L-am vazut pe comandantul securitatii mai tirziu,dupa citiva ani,orb si purtat de brat de sotia lui prin oras…Ii tremura picioarele…si mi-am adus aminte cind se lauda ca o tara intreaga tremura inaintea lui!

Am amintiri din timpul vietii,cind nu mi-a fost usor..dar de care sint mindru azi cin privesc in urma.

Ce i-am scris lui Ton Iosif,si ce ti-am spus si tie la telefon,nu este un secret. Puteti sa scriti si sa impartasiti oricui.Si daca va mai intereseaa si alte necazuri ale mele ,le puteti afla.

Cu dragoste Fr.Pascu Geabou

Thu, 5 Oct 2006 14:31:38 -0700 (PDT)

From: „Pascu Geabou” <pascugeabou@yahoo.com>

Subject:Re:

To:rmsjt@aim.com

Draga Iosif,

Ma bucur ca stii tot ce sa intimplat si cu mine in legatura cu securitatea,deoarece atunci cind am avut de furca cu ei, n-am ascuns lucrul acesta de nimeni ,n-am lasat sa treaca luni de zile sau ani ,ci imediat v-am spus voua celor din „Tardelas ” ce sa intimplat ,cerindu-va sa ma ajutati ce sa fac si ce atitudine sa am ca sa nu am aface cu ei si deasemeni am spus lui Alexa Popovici, cel ce mi-a fost profesor si pe care il consideram mentorul meu in cele spirituale.

Dupace m-a chemat cu cartea de imobil a gazdei la militie,fiindca n-am vrut cu niciun chip sa semnez angajamentul cerut de ei ca sa-l semnez, am fost purtat intrun IMS culcat multa vreme cu palaria pe ochi,dela militie la securitate, mi-au luat cureaua si toate cele de prin buzunare si m-au coborit intr-o celula , si dupace ei sau dus , eu am stat pe genunchi si am multumit D.lui ca am avut si eu ocazia sa fiu intrun asemenea loc.

Era noaptea tirziu, cind ei s-au constituit intr-un tribunal adhoc si au decis sa ma judece ca dujman si tradator de tara ,deoarece aflasera ca eu m-am dus in Dobrogea intr-un sat de deportati,pe nume Rachitoasa -Piua Pietrii ,ca am dus ajutoare sotiei preotului reformat Vischi ,care era deportata cu sapte copii marunti intr-o casa fara ferestre in mijlocul porumbului..intr-o saracie de nedescris,cind protul ,sotul sorei era la puscarie.

In timpul acesta sotia mea pe care o lasasem in strada ,la poarta,ma astepta cu copilul cel mai mare care avea doar un an, nestiind nimic prin ce trec eu si ce se intimpla cu mine…

Fortat de imprejurari,si santajat cu puscaria,ca ca tradator de patrie , ca sa ajung acasa la sotie si copil ,si ca sa-mi pun in garda sotia ,parintii si socrii am semnat ce ei au zis si pe la doua noaptea mi-au dat drumul acasa.

Ziua urmatoare mi-am luat toate cartile batute la masina le-am dus lui tata socru care le-a ascuns zidindule in peretele din podul casei. Apoi i-am spus si lui si parintilor mei prin ce trec si ca daca eu am sa ajung in puscarie sa aiba grija de sotie si de copil.

Venind la „Tardelas”V-am spus toate cele intimplate si decizia mea formulata ca la primul contact cu ei sa le zic:

_Voua va este teama de mine ? Stiam ca vor zice nu.

Si apoi eram decis sa le spun raspicat „Nici mie nu -mi este frica de voi asa ca eu nu vreau sa am nici-o legatura cu voi.”

Si ce se va intimpla ,se va intimpla cu mine,eu eram pregatit si de moarte.

La Tardelas dupace v-am spus toate acestea.tu m-ai intrebat daca-i iubesc pe securisti,si eu am zis n-am nimic cu ei.

Tu ai insistat sa ma intrebi daca-i iubesc,iar eu am zis ca ma rog pentru ei.

Tu ai insistat ca trebue sa ajung sa-i iubesc,in sensul ca sint si ei niste oameni care nu stiu ce fac….si noi trebue sa-i iubim si pe dujmanii nostrii.

Fratele Alexa Popovici n-a fost deacord cu decizia mea de a ma confrunta cu ei frontal,si m-a asigurat ca sint si altii care trec prin ce trec eu. Decit sa ma lupt cu ei,mi-a dat urmatorul sfat:

„Oamenii acestea sint necredinciosi,si ei nu pot veni la biserica sa asculte predici. Ei iti cer informatii ,tu da-le predici. Si da-le pina ei o sa zica”Domnule noua nu ne trebue predici,da-ne informatii. Atunci sa le spui:”Cismarul face cisme ,cojocarul face cojoace ,croitorul haine iar eu nu stiu sa fac altceva deci predici.”

Am luat sfatul acesta de bun, si cautind sa ivit cit se poate de mult intilnirea cu ei,la toate intilnirile cu ei le-am dat adevarate schite de predici,astfel ca atunci cind am fost arestat la Bragadirul de Teleorman,cind eu le-am spus:”Ma bucur ca m-ati luat pe neasteptate si ati gasit caetele mele cu predicile pe care eu le predic fratilor mei” Atunci comandantul securitatii,m-a injurat si mi-a zis ca sint satui de predicile mele si ca eu inloc sa-i informez i-am dus in eroare.

Dupa evenimentele petrecute cu aceasta ocazie ,ei au renuntat la mine si prin frati informatori au stat tot timpul pe urmele mele,lucru cunoscut de fratietate .

Vreau sa -ti spun ca n-am dat note informative despre frati sau despre vreo alta persoana care sa-i faca pe acestea sa sufere.

Nu ma tem de desvaluiri ,deoarece desvaluirile le-am facut eu la timpul potrivit,si astazi am un cuget curat si inaintea lui D.zeu si inaintea oamenilor.

Acum citva timp un frate tinar mi-a scris un meil foarte direct spunindu-mi ca stie din surse sigure ca eu am colaborat cu securitatea ,ca am avut angajament si nume conspirativ si ca ma intreaba sa-i raspund pe scurt cu da sau nu.Ca el face o lucrare de licenta in teologie si are ca tema problema aceasta.

Am lasat sa treaca un timp si nu i-am raspuns,considerind atitudinea lui un fel de obraznicie prin care credea ca m-a pus la colt cu ce stie el.

Credeam ca unul din Tardelas i-o fi spus si n-are rost sa ma explic si inaintea lui.

Dupa mai bine de o luna ,am intrat in contact cu el prin telefon ,si i-am spus sa ia legatura cu cei din Tardelas si sa afle totul despre mine,fiindca eu n-am ascuns niciodata nimic,si n-am avut ce sa ascund lucru de care sa-mi fie rusine.

Ba dincontra,cred ca tocmai comfruntarile mele cu ei i-au facut pe frati sa ma pretuiasca,fiindca am fost perechizitionat acasa,am fost in doua rinduri batjocorit in ziarele si revistele lor lucruri pe care nu le-ar fi facut cu colaboratorii lor.

Dau slava lui Dumnezeu,ca dupa arestarea de la Bragadirul,in viata mea s-a produs o mare schimbare devenind un om fara frica de oameni,de grade si de furia lor. Deaceia am vrut sa fiu primul semnatar al memoriului scris lui Ceausescu,dar tu ai zis ca daca Talos a avut initiativa de a face noi pastorii un memoriu al nostrudupa comfruntarea cu Tunea,este corect ca el Talos trebue sa semneze primul.

Referitor la scrisoarea ta,nu cred ca vei face bine sa o faci public.Poate ca este bine sa o transmiti ca si mie altor frati de incredere care inteleg situatiile prin care au trecut unii dintre noi.

Daca o faci publica,o sa te pomenesti ca si la masa rotunda cu fel si fel de intrebari care vor produce multa desbinare….

Unii te vor intreba daca ce ai scris aici in legatura cu securitatea ai spus si lui Cure si lui Tataru si bisericii din Iris inainte de a te ierta de caderea ta in ateism…

Eu cred ca fiecare dintre noi trebue sa nu ne pacalim pe noi insine ,cu o pocainta incomplecta,ascunzind lucruri care nefiind marturisite stim ca ele tot vor ajunge la judecata lui D.zeu.

Noi trebue sa fim cu cugetul curat si inaintea lui D.zeu si inaintea oamenilor,fiindca nu conteaza ce zic oamenii desre noi, si cum ne judeca,fiindca vesnicia noastra depinde nu de judecata oamenilor ci de judecata lui D.zeu,de ceia ce zice El.

Cu dragoste in Hristos Domnul

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: